Σε ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της τηλεργασίας στο Δημόσιο, το μπόνους παραγωγικότητας και τον κλάδο επιτελικών στελεχών, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας σε στρογγυλό τραπέζι με εκπροσώπους κομμάτων, στο 1ο φόρουμ «Δημοσίων πολιτικών και Δημιουργικής Δημοσιοϋπαλληλίας» της Ένωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ).
Σχετικά με το μπόνους παραγωγικότητας, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι προετοιμάζεται η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθοριστούν τα κριτήρια με τα οποία θα δοθεί η έκτακτη ανταμοιβή. Υπενθυμίζεται ότι το πριμ μπορεί να φτάσει έως και το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου και θα χορηγείται με απόφαση του προϊσταμένου, βάσει της επίτευξης ποσοτικών στόχων.
Στην πιλοτική του εφαρμογή, το μέτρο αφορά πολιτικούς υπαλλήλους και το ένστολο προσωπικό του δημοσίου τομέα, οι οποίοι, λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων, υπαλλήλους που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και στην υλοποίηση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε., σε προσωπικό των γενικών διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και σε δικαστικούς υπαλλήλους που υλοποιούν στόχους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Παράλληλα, με αφορμή τις έκτακτες προσλήψεις για τις ανάγκες της πανδημίας, που πραγματοποιήθηκαν παρακάμπτοντας τις σχετικές διαδικασίες, ο κ. Βορίδης μίλησε για την ανάγκη θεσμοθέτησης «ειδικών ομάδων δράσης». Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να είναι ευέλικτες, ώστε να επεμβαίνουν σε υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν έκτακτες συνθήκες, να λύνουν τη δυσλειτουργία και να αποχωρούν όταν η υπηρεσία επανέλθει στην κανονικότητά της. Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα δυσλειτουργίας τις χιλιάδες αιτήσεις για άδειες παραμονής που έχουν συσσωρευτεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.