Κόσμος

Reuters: Στρατηγική ή παραλογισμός – Πώς οι φιλορωσικές θέσεις Μπερλουσκόνι βλάπτουν τη Μελόνι

Οι απόψεις του Μπερλουσκόνι για τον πόλεμο και η στοργή για τον Πούτιν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, δεδομένου ότι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματός του Forza Italia, ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναμένεται ευρέως να γίνει υπουργός Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση υπό την Τζόρτζια Μελόνι

Οι φιλορωσικές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι πιθανό να περιπλέξουν τις προσπάθειες της Τζόρτζια Μελόνι να δημιουργήσει διεθνή αξιοπιστία για την κυβέρνηση που πρόκειται να ηγηθεί, λένε αναλυτές.

Ο Μπερλουσκόνι είναι μακροχρόνιος φίλος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και αυτή την εβδομάδα επανέλαβε τη συμπάθειά του προς αυτόν, κατηγορώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι πυροδότησε τον πόλεμο.

Οι απόψεις του Μπερλουσκόνι για τον πόλεμο και η στοργή για τον Πούτιν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, δεδομένου ότι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματός του Forza Italia, ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναμένεται ευρέως να γίνει υπουργός Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση υπό την Τζόρτζια Μελόνι.

Η Νάταλι Τότσι, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων της Ιταλίας (IAI), είπε στο Reuters, ότι τα σχόλια του Μπερλουσκόνι για τον Πούτιν ήταν ένα πλήγμα για τη Μελόνι, η οποία ήδη αντιμετωπίζει διεθνή σκεπτικισμό, καθώς ετοιμάζεται να σχηματίσει την πιο δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Η κυβέρνηση ξεκινά με έναν ανηφορικό δρόμο και αυτό το ζήτημα έχει κάνει την ανάβαση λίγο πιο απότομη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το βουνό δεν μπορεί να αναρριχηθεί”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια του Μπερλουσκόνι που διέρρευσαν, έγιναν αυτή την εβδομάδα σε συνάντηση με βουλευτές από τη Forza Italia, μέρος της συντηρητικής συμμαχίας που θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση μετά τη νίκη στις γενικές εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η Μελόνι, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Brothers of Italy, υπερασπίστηκε σθεναρά την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο και έχει υποστηρίξει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Το κόμμα της “Αδέρφια της Ιταλίας” έχει τις ρίζες του στο μεταφασιστικό Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (MSI) και έχει εκφράσει ευρωσκεπτικιστικές απόψεις στο παρελθόν. Η Μελόνι υιοθέτησε σταδιακά μια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση και υποσχέθηκε πλήρη υποστήριξη στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, επιδιώκοντας να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των διεθνών εταίρων.

Ο Μπερλουσκόνι διαπραγματεύεται επί του παρόντος βασικές κυβερνητικές θέσεις με τη Μελόνι και το δεξιό κόμμα Λέγκα, του οποίου ο ηγέτης Ματέο Σαλβίνι εξέφρασε επίσης τον θαυμασμό του για τον Πούτιν στο παρελθόν.

Οι διαφωνίες σχετικά με τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου έχουν πυροδοτήσει ένταση μεταξύ του 86χρονου Μπερλουσκόνι και της Μελόνι και ορισμένοι πολιτικοί πιστεύουν ότι θέλει να “αποδυναμώσει” την επερχόμενη κυβέρνηση, που αναμένεται να εγκατασταθεί την επόμενη εβδομάδα, επειδή η Forza Italia είναι ο μικρότερος εταίρος.

«Στο μυαλό του Μπερλουσκόνι, το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να ηγείται των αποφάσεων είναι μια προσωπική αγανάκτηση», είπε στο Reuters, ο Οσβάλντο Νάπολι, μακροχρόνιος βουλευτής της Forza Italia που αποχώρησε από το κόμμα πέρυσι.

Οι δηλώσεις του Μπερλουσκόνι υπέρ του Πούτιν ήρθαν μπροστά σε δεκάδες βουλευτές της Forza Italia και ο Νάπολι πίστευε ότι ο κίνδυνος διαρροής πληροφοριών στον Τύπο ήταν προφανώς υψηλός.

Την Τετάρτη, μετά τη διαρροή ενός δεύτερου ηχητικού αρχείου με τα σχόλια του Μπερλουσκόνι, η Μελόνι εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι όποιο κόμμα διαφωνεί με τη γραμμή της για το ότι η Ιταλία είναι μέρος της Ευρώπης και συμπαρατάσσεται με το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να ενταχθεί στην κυβέρνηση.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική πίσω από τα σχόλια του Μπερλουσκόνι και ότι θα μπορούσαν να γυρίζουν  μπούμερανγκ και ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο τις πιθανότητες του Ταγιάνι να γίνει υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τζιοβάνι Ορσίνα, καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, είπε ότι ο Μπερλουσκόνι έχει καταρρίψει το επιχείρημά του ότι η Forza Italia μπορεί να ασκήσει μετριαστική επιρροή στην κυβέρνηση.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτό είναι λογικό γιατί ο Μπερλουσκόνι και το κόμμα του είναι οι πρώτοι που υφίστανται ζημιές… Αναρωτιέμαι αν το να βάλεις φωτιά στο σπίτι σου για να βάλεις φωτιά σε γειτονικά σπίτια μπορεί να θεωρηθεί λογική μέθοδος», είπε στο Reuters.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο