«Εμείς είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε στο σχέδιο της μοίρας. Και επειδή πιστεύουμε στο σχέδιο της μοίρας, αυτό γινόταν και στο χθες και στο σήμερα και στο μέλλον. Αυτά πάντοτε θα γίνονται και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ξέρουμε», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον τόπο του πρόσφατου ατυχήματος, στον οποίο έσπευσε να φθάσει, ενώ οι εργαζόμενοι της ομάδας διάσωσης στέκονταν στο πλάι του.
Το τραγικό ατύχημα συνέβη πριν τρεις ημέρες, στο ανθρακωρυχείο της Αμάσρα, στην επαρχία Μπαρτίν, ένα ανθρακωρυχείο το οποίο λειτουργεί από τα μέσα του προπερασμένου αιώνα. Οι νεκροί ανέρχονται στους 41, ενώ οι υπόλοιποι 59 από τους 11 συνολικά εργαζόμενους ανθρακωρύχους είναι τραυματισμένοι, με τους 28 από αυτούς να νοσηλεύονται με βαριά εγκαύματα.
Η αναφορά του Τούρκου Προέδρου στη «μοίρα» πυροδότησε και εξακολουθεί να πυροδοτεί τις επικρίσεις πολιτικών, αναλυτών και δημοσιογράφων της γείτονος.
Η δήλωσή του προκαλεί διαμαρτυρίες στην Κωνσταντινούπολη, με ορισμένους να περιγράφουν το ατύχημα στη βόρεια Τουρκία ως «σφαγή».
Οι συγγενείς των νεκρών ισχυρίστηκαν ότι τα θύματα καταθέτουν σχετικά με μια έντονη μυρωδιά από έκλυση αερίου για περισσότερο από μια εβδομάδα, πριν από το ατύχημα που έχει αναστατώσει την τουρκική κοινή γνώμη.
Σε πολιτικό επίπεδο, μετά τα σχόλια του Ερντογάν, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πήρε εμμέσως θέση, διερωτώμενος: «Σε ποιον αιώνα ζούμε; Γιατί τα ατυχήματα στα ορυχεία συμβαίνουν μόνο στην Τουρκία;».
Ο Εμίν Κοραμάζ, Πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, απορρίπτει την εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ήταν ατύχημα. Πρόκειται για μια εκδοχή, την οποία βρίσκει ελάχιστα πειστική. Ο Τούρκος μηχανικός υποστηρίζει, αντιθέτως, ότι οι ανθρακωρύχοι στάλθηκαν «εκατοντάδες μέτρα κάτω από το έδαφος, χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, χωρίς επιθεωρήσεις και χωρίς να έχουν δημιουργηθεί προηγουμένως οι απαραίτητες ασφαλείς συνθήκες».
Οι αρχές, από την πλευρά τους, δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τα ακριβή αίτια της έκρηξης, αλλά πληροφόρησαν τις οικογένειες των νεκρών ότι έχουν ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση. Η εκδοχή του Τούρκου Προέδρου, πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί, εκ προοιμίου. Η τουρκική κοινωνία μαστίζεται από επίσημο πληθωρισμό στο 80% και η δυσαρέσκεια, που τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας προκαλούν, αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, με τον Ερντογάν καθηλωμένο στη δεύτερη θέση, ελάχιστους μήνες πριν από τις εκλογές.
Το «σχέδιο της μοίρας» μπορεί να είναι τέτοιο για τους Τούρκους πολίτες, όπως και για έναν Πρόεδρο, που αποδεικνύεται «μοιραίος», αν ακολουθήσουμε τη συλλογιστική του. Το επισημαίνει έξοχα και ένας δικός μας ποιητής, για τον οποίο «είναι άνθρωποι που την κακήν την ώρα την έχουν μέσα τους».