Κόσμος

AdBlue: Νέος κίνδυνος απειλεί τις μεταφορές σε όλη την Ευρώπη

Το AdBlue είναι υγρό με βάση την ουρία που έχουν επιβάλλει οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι κατασκευαστές να συμπληρώνεται, εκτός από το καύσιμο, σε πετρελαιοκίνητα οχήματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Ένας νέος “πονοκέφαλος” προστίθεται στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, την πανδημία και τον υψηλότατο πληθωρισμό.

Η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου έχει προκαλέσει σειρά αλυσιδωτών επιπτώσεων και “θύμα” της είναι και το υγρό AdBlue, η παραγωγή του οποίου έχει επηρεαστεί, ιδιαίτερα στη Γερμανία και η τιμή του βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Το φαινόμενο των ελλείψεων και των μεγάλων αυξήσεων έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται στη Γερμανία, όπου οι οδηγοί και ιδιοκτήτες-εταιρείες φορτηγών που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της εφοδιαστικής αλυσίδας καλούνται να βάλουν πλέον ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πρόκειται για βαρέα φορτηγά οχήματα που εφοδιάζουν τα πάντα, από σούπερ μάρκετ μέχρι τη βιομηχανία.

Το AdBlue είναι υγρό με βάση την ουρία που έχουν επιβάλλει οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι κατασκευαστές να συμπληρώνεται, εκτός από το καύσιμο, σε πετρελαιοκίνητα οχήματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό μειώνει περισσότερο τις εκπομπές ρύπων. Με τις νέες τεχνολογίες που έχουν υιοθετηθεί εάν αδειάσει το σχετικό δοχείο το όχημα μπορεί να μην παίρνει καν εμπρός για να κινηθεί.

Τα στοιχεία που καταφτάνουν από τη Γερμανία είναι ενδεικτικά για το νέο κίνδυνο που απειλεί πλέον τις μεταφορές σε όλη την Ευρώπη. Εκεί το AdBlue είναι απαραίτητο για το 90% περίπου των φορτηγών που κυκλοφορούν στη χώρα καθώς οι στόλοι ανανεώνονται αρκετά τακτικά.

Οι τιμές για το υγρό, το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση των επιβλαβών εκπομπών από τους κινητήρες ντίζελ έχουν πολλαπλασιαστεί από πέρυσι, καθώς η κρίση φυσικού αερίου κατέστησε ασύμφορη την παραγωγή αμμωνίας, βασικού συστατικού για το AdBlue.

Η προσφορά AdBlue στα πρατήρια καυσίμων είναι επί του παρόντος σε επίπεδα ανησυχίας και θα είναι περιορισμένη τους επόμενους μήνες, δήλωσε στο Bloomberg ο Juergen Ziegner, εκτελεστικός διευθυντής της ένωσης πρατηρίων καυσίμων της Γερμανίας, της ZTG.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα οι προμηθευτές δεν δέχτηκαν να παραλάβουν κάποιες παραγγελίες δοχείων AdBlue, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν κατά 45% περίπου σε λίγες μέρες, είπε ο Ziegner. Ο ίδιος είπε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι τιμές του AdBlue που πωλείται σε πρατήρια καυσίμων έχουν αυξηθεί σε έως και 1,50 ευρώ ανά λίτρο, από περίπου 0,25 ευρώ πριν από δύο χρόνια. Ενδεικτικά στην Ελλάδα οι τιμές στο διαδίκτυο φαίνεται να κυμαίνονται από 19 έως 22 ευρώ για τα 10 λίτρα.

Η SKW Piesteritz Holding GmbH, η οποία προμηθεύει περίπου το 40% του AdBlue που πωλείται στη Γερμανία από το εργοστάσιό της στη Βιρτεμβέργη, λέει τώρα ότι χρειάζεται κρατική διάσωση. Η εταιρεία διέκοψε την παραγωγή τον Αύγουστο καθώς οι μηνιαίες ζημίες ανήλθαν σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Σαξονίας Sven Schulze. Αιτία η τεράστια αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή.

Η SKW Piesteritz έγινε ένα από τα πιο υψηλού προφίλ θύματα της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου το καλοκαίρι. Μετά τον Αύγουστο επανέφερε τη μία από τις δύο γραμμές παραγωγής της σε «ελάχιστα επίπεδα», είπε ο εκπρόσωπος Christopher Profitlich, αλλά η δεύτερη παραμένει εκτός σύνδεσης. «Αν συνεχίζαμε να παράγουμε, θα είχαμε ζημίες 100 εκατ. ευρώ κάθε μήνα», είπε στους Financial Times.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι άνω του 90% των 800.000 φορτηγών της Γερμανίας χρειάζονται το υγρό και πως καταναλώνουν συνολικά 2,5 με 5 εκατομμύρια λίτρα AdBlue την ημέρα.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Γερμανία που έχουν δεχτεί πλήγμα από τις ανατιμήσεις εκφράζουν ήδη ανησυχία. Εκπρόσωπος της αλυσίδας Aldi Süd ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα πως η εταιρεία «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την τρέχουσα κατάσταση».

Η Γερμανία εξαρτάται περισσότερο από το AdBlue από πολλές γειτονικές χώρες καθώς έχει επίσης σχεδόν 15 εκατ. ιδιωτικής χρήσης οχήματα που κινούνται με πετρέλαιο. Πρόκειται για περίπου το ένα τρίτο του συνολικού στόλου αυτοκινήτων της χώρας. Μεγάλο ποσοστό πετρελαιοκίνητων οχημάτων παραμένει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο