Εναπόκειται στον κινεζικό λαό να επιλύσει το ζήτημα της Ταϊβάν και η Κίνα δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το δικαίωμα χρήσης βίας, αλλά θα αγωνιστεί για μια ειρηνική επίλυση, δήλωσε ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ την Κυριακή στην έναρξη της συνεδρίασης του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν που κυβερνάται με δημοκρατία ως δικό της έδαφος, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της κυβέρνησης στην Ταϊπέι, η οποία απορρίπτει τους ισχυρισμούς κυριαρχίας και λέει ότι μόνο οι κάτοικοι του νησιού έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν δραματικά τον Αύγουστο, αφού η Κίνα διοργάνωσε πολεμικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν μετά την επίσκεψη στην Ταϊπέι της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι. Αυτές οι στρατιωτικές δραστηριότητες συνεχίστηκαν αν και με μειωμένο ρυθμό.
Σε ομιλία που άνοιξε το 20ο συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, ο Σι είπε ότι η Κίνα πάντα «σεβόταν, νοιαζόταν και ωφελούσε» τον λαό της Ταϊβάν και δεσμεύτηκε να προωθήσει τις οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές στα στενά της Ταϊβάν.
«Η επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν είναι υπόθεση του ίδιου του κινεζικού λαού και εναπόκειται στον κινεζικό λαό να αποφασίσει», είπε.
«Επιμένουμε να αγωνιζόμαστε για την προοπτική της ειρηνικής επανένωσης με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια και τις καλύτερες προσπάθειες, αλλά ποτέ δεν θα υποσχεθούμε να εγκαταλείψουμε τη χρήση βίας και να επιφυλάξουμε την επιλογή να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Αυτή η επιλογή στοχεύει στην «παρέμβαση» από εξωτερικές δυνάμεις και έναν «πολύ μικρό αριθμό» υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν παρά στη συντριπτική πλειοψηφία του ταϊβανέζικου λαού, είπε ο Σι.
«Οι ιστορικοί τροχοί της εθνικής επανένωσης και της εθνικής αναζωογόνησης κυλούν προς τα εμπρός και πρέπει να επιτευχθεί η πλήρης επανένωση της πατρίδας και πρέπει να επιτευχθεί!». για να προστεθεί, σε ένα μακρύ χειροκρότημα.
Στην ομιλία της για την εθνική εορτή τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν είπε ότι ο πόλεμος μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας «δεν είναι απολύτως επιλογή» και επανέλαβε την προθυμία της να συνομιλήσει με το Πεκίνο.
Η Κίνα αρνείται να μιλήσει στην Τσάι, θεωρώντας την αυτονομιστή.
Το Πεκίνο έχει προσφέρει στην Ταϊβάν ένα μοντέλο αυτονομίας «μία χώρα, δύο συστήματα», την ίδια φόρμουλα που χρησιμοποιεί για το Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, όλα τα κύρια πολιτικά κόμματα της Ταϊβάν έχουν απορρίψει αυτήν την πρόταση και δεν έχει σχεδόν καμία δημόσια υποστήριξη, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.