Δέκα χρόνια συνεχούς παραμονής συμπληρώνει ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αναζητεί ανανέωση της θητείας του για μία ακόμη θητεία, παρά τις κριτικές που ασκούνται στο πρόσωπό του.
Ο Κινέζος ηγέτης Σι έγινε ο κορυφαίος ηγέτης της χώρας πριν από μια δεκαετία, όταν διορίστηκε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής στο 18ο Συνέδριο του κόμματος. Ένα χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο, έγινε πρόεδρος.
Στο 20ο Συνέδριο του Κόμματος ο Σι αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη ηγετική θητεία, επισφραγίζοντας την ιδιότητά του ως ο ισχυρότερος ηγέτης της χώρας από τον Μάο.
Ο Σι συσσώρευσε τη δύναμή του τόσο με συγκεκριμένες κινήσεις, αλλά και σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο, μετατόπισε την Κίνα από μια παράδοση συλλογικής ηγεσίας, με τον γενικό γραμματέα να θεωρείται πρώτος μεταξύ ίσων στη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, σε αυτό που σήμερα θεωρείται ευρέως ως ανώτατη ηγεσία.
Πιο αναλυτικά, ανέλαβε μια ολική εκστρατεία για να εκκαθαρίσει αξιωματούχους που κρίθηκαν άπιστοι, διεφθαρμένοι ή αναποτελεσματικοί και έχτισε τη βάση της εξουσίας του γεμίζοντας αυτές τις θέσεις με δικούς του ανθρώπους. Εν συνεχεία, ο Σι τοποθέτησε έμπιστους συμμάχους, υπεύθυνους για τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων του κόμματος, οι οποίοι ελέγχουν τους διορισμούς βασικού προσωπικού.
Σε έναν τρίτο χρόνο, αύξησε τον έλεγχο του στρατού ξεκινώντας σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές από το 2015.
Μετά, έλεγχε τον μηχανισμό εσωτερικής ασφάλειας με μια συνεχιζόμενη εκστρατεία «εκκαθάρισης», χάρη στην οποία έχει εκδιώξει πολλούς αρχηγούς της αστυνομίας και πολλούς δικαστές.
Από το 2015, διέταξε το Κοινοβούλιο και άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του υπουργικού συμβουλίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να τον ενημερώνουν για τις ετήσιες εκθέσεις εργασίας του.
Κατέστησε σαφές τον ανώτατο ρόλο του κόμματος διακηρύσσοντας το 2017 την πρόταση, που συμπύκνωνε την πρότασή του: «Το κόμμα, η κυβέρνηση, ο στρατός, ο λαός, η εκπαίδευση, ανατολή, νότος, δύση, βορράς: το κόμμα κυβερνά τα πάντα». Τέλος, τροποποίησε το Σύνταγμα της χώρας το 2018, αφαιρώντας τα όρια θητείας για τον πρόεδρο και επιτρέποντας στον εαυτό του να κυβερνά ισόβια.