Τεχνολογία

Υπερθέαμα 3,2 gigapixel: H μεγαλύτερη κάμερα του κόσμου που μοιάζει με αυτοκίνητο

Το 2023 η κάμερα θα μεταφερθεί στο Παρατηρητήριο Vera Rubin στη Χιλή για να προσφέρει πανοραμικές παρατηρήσεις του Σύμπαντος.

Αμερικανικό εργαστήριο προχώρησε στα αποκαλυπτήρια της μεγαλύτερης κάμερας του κόσμου, ένα θηρίο σε μέγεθος αυτοκινήτου που θα μπορεί να διακρίνει μπαλάκι του γκολφ από απόσταση 24 χιλιομέτρων.

Με ανάλυση που φτάνει το εντυπωσιακό νούμερο των 3,2 gigapixel, η κάμερα LSST θα εγκατασταθεί σε ευρυγώνιο τηλεσκόπιο στη Χιλή, το οποίο θα χαρτογραφεί ολόκληρο τον ορατό ουρανό κάθε λίγες ημέρες.

Ο φακός της κάμερας είναι ο μεγαλύτερος οπτικός φακός που έχει κατασκευαστεί ποτέ, με διάμετρο 1,65 μέτρων, και έχει ήδη περάσει στα Ρεκόρ Guinness. Καθένας από τους 189 αισθητήρες CCD που διαθέτει προσφέρει υψηλότερη ανάλυση από ένα iPhone.

H συναρμολόγηση της κάμερας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντή SLAC στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το οποίο προσκάλεσε δημοσιογράφους να τη θαυμάσουν.

Το 2023 η κάμερα θα μεταφερθεί στο Παρατηρητήριο Vera Rubin στη Χιλή, το οποίο προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία ένα χρόνο αργότερα.

«Η κάμερα LSST του Παρατηρητηρίου Vera Rubin είναι η μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα που κατασκευάστηκε ποτέ […] Έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου και ζυγίζει σχεδόν 2.800» αναφέρει ο δικτυακός τόπος του παρατηρητηρίου.

Το τηλεσκόπιο, με πρωτεύον κάτοπτρο 8,4 μέτρων, θα διαθέτει οπτικό πεδίο 9,6 μοιρών, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να παρατηρεί μια περιοχή του ουρανού με πλάτος 49 φορές μεγαλύτερη από τη φαινόμενη διάμετρο της Σελήνης.

Θα μπορεί έτσι να καταγράφει μεταβολές της θέσης και της φωτεινότητας των 37 δισεκατομμυρίων άστρων που μπορεί να δει στο νότιο ημισφαίριο. Κάθε βράδυ θα συλλέγει 15 terabyte δεδομένων.

Μεταξύ άλλων, το τηλεσκόπιο Vera Rubin θα προσφέρει νέους χάρτες στον Γαλαξία, θα αναζητήσει νέα αντικείμενα στο Ηλιακό Σύστημα και θα επιχειρήσει να λύσει το μυστήριο της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, δύο υποθετικών συστατικών του Σύμπαντος που παραμένουν τυλιγμένα στο μυστήριο εδώ και δεκαετίες.