Βρετανία: Ο νέος υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί για αύξηση φόρων ενόψει δύσκολων αποφάσεων

Βρετανία: Ο νέος υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί για αύξηση φόρων ενόψει δύσκολων αποφάσεων
Ο Χαντ είπε ότι συμφωνούσε με τη θεμελιώδη προσέγγιση της Τρας να επιδιώξει να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά ο τρόπος με τον οποίο εκείνη και ο Κουαρτένγκ το έκαναν δεν είχε αποτέλεσμα

 Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε το Σάββατο ότι ορισμένοι φόροι θα αυξηθούν και οι κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν λιγότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, καθώς προειδοποίησε για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Βρετανίας.

Με τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε αναταραχή, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας απέλυσε τον Κουάσι Κουαρτένγκ από το υπουργείο Οικονομικών και απέσυρε τμήματα του αμφιλεγόμενου οικονομικού πακέτου τους, την Παρασκευή σε μια προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης λιγότερο από 40 ημέρες από την ανάληψη της πρωθυπουργία.

Η Τρας είπε ότι ο εταιρικός φόρος θα αυξηθεί, εγκαταλείποντας το σχέδιό της να τον διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα.

Αν και οι μεγάλες, μη χρηματοδοτούμενες περικοπές φόρων ήταν το κεντρικό στοιχείο των αρχικών σχεδίων της Τρας, ο Χαντ είπε ότι οι αυξήσεις φόρων ήταν στο προσκήνιο. «Θα έχουμε μερικές πολύ δύσκολες αποφάσεις μπροστά μας», είπε στο Sky News.

«Αυτό που θέλουν οι άνθρωποι, θέλουν οι αγορές, χρειάζεται η χώρα τώρα, είναι η σταθερότητα», είπε ο Χαντ. “Κανένας υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ελέγξει τις αγορές. Αλλά αυτό που μπορώ να κάνω είναι να δείξω ότι μπορούμε να πληρώσουμε για τους φόρους και τα σχέδια δαπανών μας και αυτό θα χρειαστεί μερικές πολύ δύσκολες αποφάσεις τόσο για τις δαπάνες όσο και για τους φόρους.”

Είπε ότι οι δαπάνες δεν θα αυξηθούν όσο θα ήθελαν οι άνθρωποι και όλα τα κυβερνητικά τμήματα θα πρέπει να βρουν περισσότερη αποτελεσματικότητα από ό,τι σχεδίαζαν.

“Ορισμένοι φόροι δεν θα περικοπούν όσο γρήγορα θέλουν οι άνθρωποι και κάποιοι φόροι θα αυξηθούν. Άρα θα είναι δύσκολο”, είπε.

Η δημοσιονομική δήλωση του καρατομημένου υπουργού Κουαρτένγκ στις 23 Σεπτεμβρίου προκάλεσε μια αντίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές που ήταν τόσο άγρια ​​που η Τράπεζα της Αγγλίας χρειάστηκε να παρέμβει για να αποτρέψει τα συνταξιοδοτικά ταμεία να παγιδευτούν στο χάος καθώς το κόστος δανεισμού αυξήθηκε.

Ο Χαντ είπε ότι συμφωνούσε με τη θεμελιώδη προσέγγιση της Τρας να επιδιώξει να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά ο τρόπος με τον οποίο εκείνη και ο Κουαρτένγκ το έκαναν δεν είχε αποτέλεσμα.

“Υπήρχαν λάθη. Ήταν λάθος όταν θα ζητούσαμε δύσκολες αποφάσεις γενικά για τους φόρους και τις δαπάνες για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή που πληρώνουν οι πιο πλούσιοι”, είπε.

“Ήταν λάθος να πετάξουμε στα τυφλά και να κάνουμε αυτές τις προβλέψεις χωρίς να δώσουμε στους ανθρώπους την εμπιστοσύνη του Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού λέγοντας ότι τα ποσά αθροίζονται. Ο Πρωθυπουργός το αναγνώρισε, γι’ αυτό είμαι εδώ”, είπε ο Χαντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play