Σε δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ανέδειξε το θέμα των παράνομων μεταναστευτικών ροών με την εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε επίσης στα αποτελεσματικά μέτρα φύλαξης των συνόρων της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ε.Ε. και τόνισε ότι μεταναστευτικό είναι ζήτημα όλης της Ευρώπης και για αυτό το λόγο θα ζητήσει την έμπρακτη στήριξη της προσπάθειας της χώρας μας για την περεταίρω θωράκιση των συνόρων.
Αναλυτικά η δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου
«Οι ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα στα σύνορά της και η συνεχιζόμενη ανοχή που επιδεικνύει η Τουρκία στα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, αποτελούν απειλή για όλη την Ευρώπη. Υπονομεύουν την Εσωτερική της Ασφάλεια. Καταστρατηγούν ευθέως το Διεθνές Δίκαιο. Φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, απέναντι στην εργαλειοποίηση της ανθρώπινης ζωής.
Χρειαζόμαστε τώρα την έμπρακτη στήριξη της Ευρώπης και τη συνεργασία όλων των εταίρων μας. Σε μια περίοδο διεθνών αναταράξεων και απειλών, η μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια οφείλει να αποτελέσει και πάλι πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και αλληλεγγύης. Αποδεικνύοντας, έτσι, ότι οι αξίες της παραμένουν ισχυρές, αναλλοίωτες και αδιαπραγμάτευτες».
Διμερής Συμφωνία Ελλάδος – Ελβετίας για τη στήριξη της χώρας για την αντιμετώπιση της Μεταναστευτικής Κρίσης
Στο Λουξεμβούργο, μετέβη ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, όπου και συναντήθηκε με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας, Karin Keller-Sutter, με την οποία υπέγραψαν από κοινού διμερή Συμφωνία-Πλαίσιο για την στήριξη της Ελλάδος στον τομέα της Μετανάστευσης.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμβολής της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας σε επιλεγμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελληνική Δημοκρατία θα λάβει χρηματική συνεισφορά ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να υποστηριχθούν και να υλοποιηθούν δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Βάσει της συμφωνίας θα προωθηθεί μία σειρά δράσεων που αφορούν στην αναβάθμιση δομών φιλοξενίας και των υπηρεσιών ασύλου αλλά και την ενίσχυση αφενός των εθελούσιων επιστροφών στις χώρες προέλευσης, και αφετέρου ενταξιακών δράσεων των αναγνωρισμένων προσφύγων.