Τη Ρωσία έδειξε ως υπαίτιο της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στην “Ώρα του πρωθυπουργού” στη Βουλή. Είχε προηγηθεί η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή όπου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι αυτός που οφείλεται για την ακρίβεια.
“Το παράδοξο της συνεδρίασης είναι ότι δεν διαφωνούμε στις διαπιστώσεις. Παρά τις γενναίες παρεμβάσεις, οι λογαριασμοί ρεύματος είναι υψηλοί. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός γίνεται πιο δύσκολη εξίσωση. Οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν. Με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε εντελώς διαφορετικές τις αιτίες και τις απαντήσεις. Χωρέσατε τρία αυθαίρετα συμπεράσματα που καταλήγουν σε δύο αμήχανα ερωτήματα. Στις 474 λέξεις της ερώτησης, δεν βρήκατε μια για να κατονομάσετε τον πρώτο ένοχο, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αν κάποιος δεν γνώριζε τι έχει συμβεί στον κόσμο και διάβαζε την ερώτησή σας, θα έμενε με την εντύπωση ότι η ακρίβεια οφείλεται σε σκοτεινές δυνάμεις που κερδοσκοπούν σε βάρος των Ελλήνων με την ανοχή της κυβέρνησης” σημείωσε.
Μητσοτάκης: Η Ρωσία υπονομεύει την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών
Η μεγαλύτερη έκρηξη του πληθωρισμού παγκοσμίως δεν οφείλεται στη Μόσχα, αλλά η παγκόσμια έκρηξη δεν οφείλεται στους ωμούς εκβιασμούς της Ρωσίας. Τα ξεχάσατε όλα αυτά. Δεν είπατε τίποτα. Να παραδεχτείτε επιτέλους ότι ο παραλίγο δανειστής σας το 2015 αποτελεί εχθρό της Δημοκρατίας και κίνδυνο για τη σταθερότητα.
Η παγκόσμια ακρίβεια έχει όνομα. Και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης. Όπως η Ρωσία με τα κανόνια ανατινάζει τα σύνορα και την ασφάλεια της ηπείρου έτσι και με το φυσικό αέριο υπονομεύει την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.
«Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη»
«Μιλήσατε για την Ενέργεια. Είπατε ότι έχουμε την ακριβότερη ενέργεια. Αναφερθήκατε σε στοιχεία κόστους ενέργειας/διαθέσιμο εισόδημα. Εκεί πάντα η Ελλάδα υπολειπόταν. Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος ενέργειας είναι μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αν εφαρμόζαμε το ιβηρικό μοντέλο η επιβάρυνση λέτε θα ήταν χαμηλότερη. Θα ήταν υψηλότερη και για τους καταναλωτές και για τον προϋπολογισμό.
Καλό θα ήταν να είστε καλύτερα ενημερωμένος. Καταλαβαίνω είναι σύνθετα τεχνικά ζητήματα. Μας ξαναείπατε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να φορολογήσουμε τα υπερέσοδα των παραγωγών και αφήνουμε την κερδοσκοπία ανεξέλεγκτη. Πρώτος εγώ μίλησα για 90% φορολόγηση των υπερεσόδων με βεβαιωμένα πια έσοδα. Με τους υπολογισμούς της ΡΑΕ και όχι με τους δικούς σας. Η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία πρώτη εθνικό μηχανισμό ανάκτησης εσόδων από εταιρείες ενέργειας. Έχουμε εισπράξει 2,7 δις σε τρεις μήνες. Είναι εθνική επιτυχία όχι μόνο γιατί αποδίδει αλλά γιατί αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ, άρα κάτι καλό κάναμε».
«Άλλο bail out και άλλο κρατικοποίηση»
Για το θέμα των λογαριασμών ρεύματος και της ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: «Ήταν ελληνική πρόταση και θα γίνει μέρος ευρωπαϊκού κανονισμού. Η αλήθεια ξέρετε δεν διαστρεβλώνεται εύκολα με γενικής χρήσης στατιστικά. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν παίρνοντας τον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας ότι επιδοτούμε μεγάλο μέρος της αύξησης.
Αυτή είναι η έμπρακτη πολιτική στήριξης για να γλιτώσουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Θα έχετε δει την έκπτωση και στο δικό σας λογαριασμό. Για πάμε να μιλήσουμε και για έναν ακόμα ωραίο μύθο που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά ως μαγική λύση που θα λύσει τα προβλήματα των υψηλών τιμών ενέργειας. Τον μύθο της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ. Δεν γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ bail out και κρατικοποίησης; Δεν είναι ίδιες έννοιες. Bail out κάναμε στη ΔΕΗ όταν την παραλάβαμε χρεοκοπημένη από την κυβέρνησή σας.
Αλλάξαμε τον τρόπο που διοικείται η ΔΕΗ, αν έμενε στα χάλια που την εγκαταλείψατε δεν θα μπορούσε να στηρίξει τους πελάτες της. Η κρατικοποίηση σήμερα της ΔΕΗ, αν υπήρχε τρόπος να την κάνετε, αυτό το 34% αξίζει 680 εκατομμύρια, τέσσερις φορές όσο άξιζε το 51% που είχατε το 2019.
Τι ακριβώς μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το Δημόσιο. Να γυρίσει ο φίλος σας ο Φωτόπουλος; Ή μια κρατική ΔΕΗ που θα δίνει προνομιακά συμβόλαια σε συμφέροντα;»