Τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκές χώρες, στην πλειονότητά τους μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου της Βρετανίας και της Ολλανδίας, υπέγραψαν επιστολή με την οποία εκφράζουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας που θα ενίσχυε την προστασία της Γηραιάς ηπείρου.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, σημειώνοντας πως σύμφωνα με την πρόταση, το σύστημα θα έχει πολλά στρώματα για την αναχαίτιση διαφόρων ειδών πυραύλων από διαφορετικά ύψη, συνδέοντας πιθανώς ισραηλινά συστήματα αεράμυνας Arrow 3 καθώς και Patriots κατασκευής ΗΠΑ και γερμανικά Iris-T, και θα αναπτυχθεί μέσω του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Οι χώρες, που συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία, τα κράτη της Βαλτικής, η Φινλανδία, η Νορβηγία και άλλες, «θέλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού αυτήν την προσπάθεια για να κλείσουν τα κενά στην αεράμυνα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Το θέμα είναι να είσαι διαλειτουργικός, να μπορείς να ορίζεις τιμές, να μπορεί να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον, επομένως είναι μια κατάσταση win-win για τις χώρες που είναι μέρος της», πρόσθεσε.
Η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία καθώς και η Σλοβενία και το Βέλγιο υπέγραψαν επίσης το σχέδιο, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα, αναφέρει το Bloomberg.
Η Λάμπρεχτ επεσήμανε τους αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις σχετικές απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και συμπλήρωσε ότι και άλλες χώρες ενδέχεται να ενταχθούν τελικά στο σχέδιο, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια.
«Είμαστε ανοιχτοί σε όλους και γνωρίζουμε ότι πολλές χώρες ενδιαφέρονται», είπε ο Λάμπρεχτ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.
Η αντιπυραυλική ασπίδα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε ομιλία του στην Πράγα τον Αύγουστο, όταν είπε ότι η χώρα θα επενδύσει σημαντικά στην αεράμυνα της τα επόμενα χρόνια.