Κόσμος

Ρωσία: Η αποκατάσταση των ζημιών στη Γέφυρα της Κριμαίας έως το καλοκαίρι του 2023

Η γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, είναι μια βασική οδός ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά τα βαρέα φορτηγά οχήματα δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν

Η κυβέρνηση της Ρωσίας διέταξε τους εργολάβους να ολοκληρώσουν τις επισκευές στη γέφυρα της Κριμαίας έως τον Ιούλιο του 2023.

Η γέφυρα υπέστη ζημιές από έκρηξη το περασμένο Σάββατο, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους άφησε πίσω της τουλάχιστον τρεις ανθρώπους νεκρούς.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για την επίθεση , αλλά το Κίεβο αρνήθηκε την κατηγορίας.

Η γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, είναι μια βασική οδός ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά τα βαρέα φορτηγά οχήματα δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν.

Η έκρηξη προκάλεσε την κατάρρευση στη θάλασσα ενδιάμεσων τμημάτων ενός εκ των δύο οδοστρωμάτων της γέφυρας και επίσης προκάλεσε ζημιές στη σιδηροδρομική γραμμή.

Επί του παρόντος, τα φορτηγά αναγκάζονται να κάνουν ουρά για ένα πλοίο, σε μια διαδικασία που πιστεύεται ότι θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Η γέφυρα, ωστόσο, έχει ξανανοίξει για σιδηροδρομική και ελαφρά οδική κυκλοφορία.

Έγγραφο στον ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης ανέφερε ότι διόρισε την εταιρεία Nizhneangarsktransstroy ως μοναδικό ανάδοχο, επιφορτισμένη με τον «σχεδιασμό και την αποκατάσταση κατεστραμμένων στοιχείων της υποδομής μεταφοράς και μηχανικής της Γέφυρας της Κριμαίας».

Ορίζει «προθεσμία μέχρι την ολοκλήρωση των κρατικών συμβάσεων για το έργο… την 1ην Ιουλίου 2023».

Η γέφυρα άνοιξε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Συνδέοντας την ανατολική Κριμαία με τη χερσόνησο Ταμάν της νότιας Ρωσίας μέσω του στενού του Κερτς, θεωρείται έργο “βιτρίνας” της διακυβέρνησης του κ. Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση του Σαββάτου ως «τρομοκρατική πράξη» από την Ουκρανία.

Υπήρξαν εκτεταμένοι εορτασμοί στην Ουκρανία μετά την επίθεση, αλλά η κυβέρνηση του Κιέβου αρνήθηκε ότι εμπλέκεται.

Τεράστια ρωσικά αεροπορικά πλήγματα τη Δευτέρα που είχαν στόχο πόλεις σε όλη την Ουκρανία, σκοτώνοντας αμάχους και καταστρέφοντας υποδομές, παρουσιάστηκαν από τη Μόσχα ως αντίποινα στην επίθεση στη γέφυρα.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι τα χτυπήματα πρέπει να είχαν προετοιμαστεί εβδομάδες νωρίτερα.

Με πληροφορίες από bbc