Κόσμος

Λουκασένκο προς Δύση: Μην “στριμώχνετε” την πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία στη γωνία

Στη Δύση έχει αυξηθεί η ανησυχία ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα, αφού μια σειρά από ήττες των δυνάμεών του στην Ουκρανία οδήγησε την ορμή του πολέμου προς όφελος του Κιέβου

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο προειδοποίησε την Παρασκευή την Ουκρανία και τη Δύση να μην “στριμώξουν” τη Ρωσία σε μια γωνία, λέγοντας ότι η Μόσχα έχει πυρηνικά όπλα για κάποιο λόγο.

Σε αποσπάσματα συνέντευξης στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι NBC που κυκλοφόρησε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας, ο Λουκασένκο είπε: “Το πιο σημαντικό πράγμα είναι, μην οδηγείτε τον συνομιλητή σας, και ακόμη και τον αντίπαλό σας σε μια γωνία. Επομένως, δεν πρέπει να ξεπεράσετε αυτές τις γραμμές – αυτές τις κόκκινες γραμμές, όπως λένε οι Ρώσοι. Δεν μπορείς να τις περάσεις».

Στη Δύση έχει αυξηθεί η ανησυχία ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα, αφού μια σειρά από ήττες των δυνάμεών του στην Ουκρανία οδήγησε την ορμή του πολέμου προς όφελος του Κιέβου.

«Όσον αφορά στα πυρηνικά όπλα, κάθε όπλο είναι ένα όπλο που δημιουργήθηκε για κάτι», φέρεται να είπε ο Λουκασένκο.

«Η Ρωσία έχει περιγράψει ξεκάθαρα τη θέση της: Ο Θεός να μην υπάρξει επίθεση στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας· σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει όλους τους τύπους όπλων εάν χρειαστεί».

Ο Λουκασένκο δεν έχει λόγο στις στρατιωτικές αποφάσεις του Πούτιν, αλλά τα σχόλιά του υπογράμμισαν την ένταση Ανατολής-Δύσης καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στο τέλος του όγδοου μήνα του.

Συναγερμός τρομοκρατίας

Ο Πούτιν ανακήρυξε μονομερώς τέσσερις ουκρανικές περιοχές ως μέρος της Ρωσίας τον περασμένο μήνα, μια κίνηση που καταδικάστηκε συντριπτικά αυτή την εβδομάδα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και είπε ότι θα υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας με κάθε μέσο, ​​συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων εάν χρειαστεί.

Ο Λουκασένκο είπε  ότι έθεσε τη Λευκορωσία σε αυτό που αποκάλεσε κατάσταση αυξημένου τρομοκρατικού συναγερμού λόγω των εντάσεων στα σύνορά της.

Συνέδεσε αυτή την κίνηση με την ανακοίνωσή του, τη Δευτέρα ότι έδωσε εντολή στα λευκορωσικά στρατεύματα να αναπτυχθούν με τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στα νότια σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία. Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας δήλωσε ότι η “ρωσική συνιστώσα της Περιφερειακής Ομάδας Δυνάμεων” θα αρχίσει να φθάνει στη Λευκορωσία τις επόμενες ημέρες.

Συμμαχώντας με τη Μόσχα και “σφηνωμένη” μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και τριών χωρών του ΝΑΤΟ, η Λευκορωσία επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της ως ένα από τα σημεία εκτόξευσης για την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι τελευταίες μετακινήσεις στρατευμάτων της έχουν προκαλέσει ανησυχία στο Κίεβο και τη Δύση ότι ο Λουκασένκο μπορεί να είναι έτοιμος να δεσμεύσει τον στρατό του να υποστηρίξει την παραπαίουσα πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι αυτή είναι μια μη ελκυστική επιλογή για αυτόν, αλλά ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να αρνηθεί εάν το απαιτήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Λευκορωσία εξαρτάται από τη Ρωσία πολιτικά και οικονομικά, και η υποστήριξη του Πούτιν βοήθησε τον Λουκασένκο να επιβιώσει από μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2020. Ο Λουκασένκο συνέτριψε τις διαδηλώσεις και όλα τα κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης φυλακίστηκαν ή αναγκάστηκαν να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο