Σε επιπλήξεις προς τη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, προχώρησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για τις σχεδιαζόμενες φορολογικές περικοπές, λέγοντας στον υπουργό Οικονομικών και τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ότι οι πολιτικές τους δεν πρέπει να είναι αντιφατικές.
Η Γκεοργκίεβα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι συζήτησε με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ και τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι την ανάγκη για «συνοχή της πολιτικής και σαφή επικοινωνία, έτσι ώστε σε αυτό το νευρικό περιβάλλον να μην υπάρχουν λόγοι για περισσότερη νευρικότητα».
«Το μήνυμά μας προς όλους, όχι μόνο προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή τη στιγμή είναι: η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να υπονομεύει τη νομισματική πολιτική, διότι, αν το κάνει, το έργο της νομισματικής πολιτικής γίνεται δυσκολότερο και αυτό μεταφράζεται στην ανάγκη ακόμη περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων και σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών», δήλωσε η Γκεοργκίεβα. «Επομένως, μην παρατείνετε τον πόνο».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των πολιτικών θα πρέπει να καθοδηγείται από στοιχεία. Και αυτή τη στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού, ακόμη και αν αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης.
Ο Κουάρτενγκ κράτησε χαμηλό προφίλ στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας και δεν ήταν παρών στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20 την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών μέσων ενημέρωσης.
Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο BBC στο περιθώριο των συναντήσεων δήλωσε ότι επικεντρώνεται στην υλοποίηση του μίνι προϋπολογισμού και στην οικονομική ανάπτυξη, αφού τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανατρέψει πλευρές του προσχεδίου προϋπολογισμού.
«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Θα παρουσιάσω το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο στις 31 Οκτωβρίου, όπως είπα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, και τότε θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε ο Κουάρτενγκ στο BBC.
Ερωτηθείς επανειλημμένα σχετικά με τις αναφορές για μια πιθανή στροφή στο σχέδιό του να παγώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή – αντί να επιτρέψει την αύξησή του, όπως σχεδίαζε ο προκάτοχός του Ρίσι Σουνάκ – ο Κουάρτενγκ επανέλαβε ότι είναι επικεντρωμένος στο αναπτυξιακό του σχέδιο και πρόσθεσε ότι αναμένει να συνεχίσει ως υπουργός Οικονομικών.
Ωστόσο, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να παρέμβει στις αγορές κρατικού χρέους «ήταν κατάλληλη» για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και δεν παρεμβαίνει στους κύριους στόχους της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας για τη σταθερότητα των τιμών.
Στο 25% η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης
Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι τώρα περίπου 25%, επικαλούμενη τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ λόγω των αυξημένων πιέσεων από τον πληθωρισμό, την άνοδο των επιτοκίων και τις πολεμικές εξάρσεις που επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
Σημείωσε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να παροτρύνει τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική «επειδή ο πληθωρισμός είναι αρκετά επίμονος και ο κίνδυνος αποδυνάμωσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό έχει γίνει πιο ορατός».
«Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε στον πληθωρισμό να μετατραπεί σε τρένο που θα ξεφύγει», πρόσθεσε χαρακτηριστικ.
Ερωτηθείσα εάν ο πληθωρισμός θα μπορούσε να τιθασευτεί όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ίδια δήλωσε ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα βοηθούσε στον έλεγχο των τιμών, διότι θα αποθαρρύνει τη ζήτηση και θα μειώσει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων βασικών εμπορευμάτων «ανεξάρτητα από το εάν ο πόλεμος συνεχίζεται ή όχι».
Αλλά χρειάζεται περισσότερη μελέτη, είπε, για να κατανοηθεί ο αντίκτυπος των αναδιαρθρώσεων της αλυσίδας εφοδιασμού και του γεωπολιτικού κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας στις μακροπρόθεσμες κινήσεις των τιμών.