Ένας από τους διαχρονικούς στόχους του τουρκικού επεκτατισμού ήταν και εξακολουθεί να είναι η ελληνική Θράκη. Οι εν λόγω επεκτατικές βλέψεις έχουν, κατά καιρούς εκδηλωθεί, με ποικίλους τρόπους. Οι πιο πρόσφατοι είναι τα ζητήματα που εγείρει η θρησκευτική μειονότητα της περιοχής, η οποία σκόπιμα και δολίως αποκαλείται από το καθεστώς της γείτονος ως «θρησκευτική», και οι μεταναστευτικές ροές, οι οποίες, παράτυπα, επιχειρούν να παραβιάσουν τα ελληνικά σύνορα και, έτσι, να περάσουν στην Ευρώπη.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση, που είχαν ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Πούτιν εκδήλωσε το ενδιαφέρον της τόνωσης των σχέσεων των δύο χωρών μέσα από την παροχή φυσικού αερίου στον εξ Ανατολών γείτονά μας.
Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ανοιχτά ότι αναφέρεται στη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου, ο οποίος, στην πράξη, θα μπορούσε να λειτουργήσει για προμήθειες και για τον προσδιορισμό της τιμής.
Συγκεκριμένα, ο Β. Πούτιν τόνισε, απευθυνόμενος στον Ερντογάν, ότι « κόμβος αυτός, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά επίσης για τον καθορισμό της τιμής, επειδή αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα – το ζήτημα της τιμολόγησης». Συμπλήρωσε, δε, ότι «σήμερα οι τιμές αυτές βρίσκονται στα ύψη· θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα φυσιολογικό αγοραίο επίπεδο, χωρίς οποιεσδήποτε πολιτικές προεκτάσεις».
Σε έναν πρώτο χρόνο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγάν απέφυγε να πάρει θέση και να τοποθετηθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επί της ρωσικής πρότασης. Στο παρελθόν, η Τουρκία και η Ρωσία σκόπευαν να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση του ρωσοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, ο οποίος πρέπει να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Ωστόσο, ο αγωγός TurkStream δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει τους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 και δεν έχει τις προδιαγραφές να ικανοποιήσει, στην πράξη, τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόταση του Β. Πούτιν. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατέστησε σαφές ότι οι δύο αγωγοί «έχουν διαφορετικές δυνατότητες».
Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν άφησε, όμως, την ευνοϊκή συγκυρία να πάει χαμένη. Σήμερα, απάντησε θετικά στην ενεργειακή πρόταση του Β. Πούτιν, εμπλέκοντας όμως τη… Θράκη. Ο Ερντογάν μίλησε για τη Θράκη (όλη τη Θράκη) και την χαρακτήρισε ως τον σημαντικότερο τόπο για αυτήν την επιχείρηση, για ένα τέτοιο κέντρο διανομής.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως όπου είναι το πιο κατάλληλο μέρος, θα χτίσουμε εκεί τον κόμβο φυσικού αερίου», προσθέτοντας «για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η Θράκη θεωρείται ο σημαντικότερος τόπος για αυτήν την επιχείρηση», χωρίς να αφήνει ο Ερντογάν κανένα παράθυρο παρερμηνείας των προθέσεών του.