Ελλάδα

Θεσμός Προσωπικού Γιατρού: Εγγράφηκε το 50% του πληθυσμού

Στο κάλεσμα, για την εγγραφή σε προσωπικό γιατρό, ανταποκρίθηκε το 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα. Ωστόσο, απαιτούνται κάποιες βελτιώσεις μέχρι να υλοποιηθεί η πλήρης εφαρμογή του συστήματος.

Οι εγγραφές στο σύστημα του προσωπικού γιατρού έχουν ξεπεράσει τα 4,4 εκατ.. Δηλαδή, το 50% του πληθυσμού άνω των 16 ετών έχει αποκτήσει προσωπικό γιατρό. Υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την υλοποίηση του συστήματος του προσωπικού γιατρού και ανοιχτός διάλογος με τους φορείς για διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις όπου απαιτείται.

Αυτό τόνισαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και του γγ ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους, σε επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Προσωπικός Ιατρός». Στην ημερίδα συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού και δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα γιατρών και διευκρινίσεις για την λειτουργία του νέου συστήματος.

Ικανοποίηση από την ανταπόκριση των πολιτών

Οι κ.κ. Πλεύρης και Θεμιστοκλέους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των εγγραφών και μίλησαν για βελτιωτικές κινήσεις μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, από την πλευρά του επανέλαβε το αίτημα για ελεύθερη επιλογή γιατρών στο σύστημα, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές, κάνοντας λόγο για διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, διαφορετικά όπως είπε «αν το σύστημα μείνει ως έχει δεν θα πετύχει».

Καθημερινά εγγράφονται περίπου 20.000 πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, από την ανάλυση των εγγραφών στον προσωπικό γιατρό υπάρχουν πολύ καλά στοιχεία στις ηλικιακές ομάδες που γίνεται χρήση των υπηρεσιών υγείας, όπως στα άτομα άνω των 65 ετών, όπου καταγράφεται ποσοστό άνω του 70% και στα άτομα 40 έως 64 ετών με ποσοστό γύρω στο 60%.

Υπάρχουν 3330 γιατροί ενταγμένοι στο σύστημα, με τη συμμετοχή των ιδιωτών να ξεπερνά τους 1100 γιατρούς. Η κάλυψη με αυτό το δυναμικό φτάνει στο 70% του πληθυσμού, αλλά δεν καλύπτεται ομοιογενώς και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αυτή τι στιγμή έχουμε 2 εκατ. κενές θέσεις στην επικράτεια.

Τα ιδιωτικά ιατρεία παρέχουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες

Ανοίγουμε τα ιδιωτικά ιατρεία σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και στους υγιείς πολίτες, δίνοντας την δυνατότητα για μια επιπλέον υπηρεσία δωρεάν, ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Πρόσθεσε επίσης ότι πρόκειται για το πιο ελεύθερο σύστημα που υπάρχει, καθώς ο κάθε πολίτης μπορεί να συνεχίσει να έχει το καθεστώς που έχει και σήμερα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κινητικότητα της Πρωτοβάθμιας Υγείας και κανένας περιορισμός στο επίπεδο δευτεροβάθμιας και δεν υπάρχει και καμία κύρωση στο γιατρό. Πρόσθεσε ότι διορθώσεις θα υπάρξουν στις επόμενες φάσεις και αφού το σύστημα ξεκινήσει να λειτουργεί.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, προβλήματα εντοπίζονται λόγω του μικρού αριθμού των γιατρών που συμμετέχουν στο σύστημα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και νησιά του Νοτίου Αιγαίου.