Η πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και η διασφάλιση ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας για τα θύματα είναι στις προτεραιότητές μας. Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέτρα και δράσεις για την ουσιαστική καταπολέμηση της βίας.
Κυρώσαμε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, ενώ δημιουργήσαμε το Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.
Παράλληλα προχωρήσαμε στη δημιουργία του «Οριζοντίου εργαλείου εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας στην Ελλάδα» που μετρά τον κίνδυνο υποτροπής ενός περιστατικού βίας και το οποίο μπορεί να μειώσει τα ποσοστά βίας αλλά και να σώσει ζωές.
Το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου έχει τη μορφή ερωτηματολογίου και βοηθά τους επαγγελματίες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής περιστατικών βίας (όπως τα Συμβουλευτικά Κέντρα για Γυναίκες θύματα βίας, η αστυνομία, οι εισαγγελίες, τα νοσοκομεία, η ιατροδικαστική υπηρεσία και οι κοινωνικές υπηρεσίες) να αξιολογήσουν τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν τα θύματα και να προβούν στη διαχείριση των περιστατικών, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.
Στο ίδιο πλαίσιο και η δημιουργία της εφαρμογής «panic button» η οποία θα βοηθήσει τις γυναίκες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να απομακρύνονται από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λαμβάνουν έγκαιρα βοήθεια και στήριξη. Με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό, οι γυναίκες που κινδυνεύουν, θα ζητούν βοήθεια. Οι αρχές θα εντοπίζουν το στίγμα και θα παρεμβαίνουν άμεσα για να προστατεύουν τις γυναίκες και να τις μεταφέρουν σε ασφαλές περιβάλλον.
Εμείς είμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας και τις στηρίζουμε ουσιαστικά, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών, με την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 44 συμβουλευτικά κέντρα και 19 ξενώνες φιλοξενίας. Το Δίκτυο δομών προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης, καθώς και δωρεάν φιλοξενία σε γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους.
Στον αγώνα κατά της βίας καμία γυναίκα δεν είναι μόνη. Ενθαρρύνουμε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά να μην φοβάται να σπάσει τη σιωπή της, να μιλήσει και να καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές. Προστατεύουμε τα θύματα και παραπέμπουμε τους δράστες στη Δικαιοσύνη. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι να βάλουμε ένα τέλος στη βία.
Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων