Μια σπάνια διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο κατά του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ και των περιορισμών εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε λίγες η μέρες πριν από το ιστορικό Συνέδριο του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας.
Σε ορισμένες συνοικίες του Πεκίνου, και παρά την αυστηρή καταστολή που έχει επιβάλει το σοσιαλιστικό καθεστώς, εμφανίστηκαν αντικαθεστωτικά συνθήματα. Αυτό συνέβη στα βορειοδυτικά της πόλης και γνωστοποιήθηκε, παρά τις κατασταλτικές προσπάθειες της κρατικής εξουσίας.
Σε αυτά τα συνθήματα αναγράφονται εκφράσεις όπως: «Κανένα τεστ για κορονοϊό, θέλουμε να φάμε. Χωρίς περιορισμούς, θέλουμε ελευθερία. Όχι ψέματα, θέλουμε αξιοπρέπεια. Όχι πολιτιστική επανάσταση, θέλουμε μεταρρυθμίσεις. Όχι ηγέτες, θέλουμε ψήφους. Χωρίς να είμαστε σκλάβοι, μπορούμε να είμαστε πολίτες».
Σε ορισμένες άλλες πόλεις, οι πολίτες έχουν κληθεί να «κάνουν απεργίες σε σχολεία και χώρους εργασίας, για να απομακρύνουν από την εξουσία τον δικτάτορα και προδότη του έθνους, Σι Τζινπίνγκ».
Η διαμαρτυρία πιστεύεται ότι σταμάτησε γρήγορα από τις αρχές.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αρχές έχουν αυξήσει την ασφάλεια στην πόλη, απομονώνοντας πολλούς ταξιδιώτες, ενώ πολλοί άλλοι έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Τέτοια μέτρα είναι κοινά στην Κίνα, λίγο πριν από τη διεξαγωγή σημαντικών εκδηλώσεων.
Την Κυριακή αναμένεται να ξεκινήσει το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ με 2.300 συμμετέχοντες. Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να κερδίσει άνετα μια τρίτη θητεία.
Αυτό το Συνέδριο πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το Κομμουνιστικό Κόμμα άνοιξε το δρόμο στον Σι Τζινπίνγκ να παραμείνει ηγέτης του κόμματος για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Μέσω ενός «ιστορικού ψηφίσματος», η Κεντρική Επιτροπή εκτίμησε ότι είναι πολύ σημαντικό για το κόμμα να διατηρήσει «τον ρόλο του Σι Τζινπίνγκ στον πυρήνα του κόμματος».
Πτώση της δημοφιλίας του Σι Τζινπίνγκ;
Μετά την αναγόρευσή της σε σοσιαλιστική δημοκρατία και την άνοδο του Μάο Τσε Τουνγκ, η δεύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη βρίσκεται μπροστά σε σημαντικά προβλήματα, που επηρεάζουν αρνητικά τις ζωές των πολιτών και τα οποία έχουν να εμφανισθούν μετά το θάνατο του λεγόμενου «Μεγάλου Τιμονιέρη» και την κρίση διακυβέρνησης, που επακολούθησε κατά τη δεκαετία του ’70.΄
Η φήμη της Κίνας στη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ανεπτυγμένες χώρες έχει πέσει δραστικά υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίγνγκ. η κοινή γνώμη για την Κίνα στις ανεπτυγμένες χώρες έχει γίνει «πολύ πιο αρνητική» κατά τη διάρκεια των 10 ετών στην εξουσία του.
Μεταξύ των βασικών ανησυχιών για την Κίνα είναι οι πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η στρατιωτική ισχύς της χώρας και οι εργασιακές συνθήκες των Κινέζων, οι οποίοι εμφανίζονται να εργάζονται πυρετωδώς, χωρίς τις προσδοκώμενες αμοιβές.