Συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με φόντο και την τουρκική προκλητικότητα.

Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα γίνει αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις επαφές που είχε στην Αίγυπτο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα τονίσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης θα παρουσιάσει την κατάσταση στο μεταναστευτικό τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο.

«Είπαμε ότι θα ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδος στην περιοχή και την Ευρώπη και σήμερα η Ελλάδα είναι ισχυρή και δεν απειλείται από κανέναν. Διότι ενισχύσαμε την άμυνα μας και θωρακίσαμε τις συμμαχίες μας και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο πορευόμαστε στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» διεμήνυσε νωρίτερα από την Έδεσσα ο κ. Μητσοτάκης.

Στην ελληνική πλευρά επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση για την άμεση καταδίκη από Ηνωμένες Πολιτείες, ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία που έστειλαν το μήνυμα ότι «μια παράνομη συμφωνία που δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη». Η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα έπεσε στον «τοίχο» της διεθνούς κοινότητας και κατέστη ξεκάθαρο ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν γίνεται αποδεκτό.

Όσον αφορά την συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το πλαίσιο των κυρώσεων υπάρχει και έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Άγκυρα το γνωρίζει, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, και ξέρει πολύ καλά ότι αν περάσει τις κόκκινες γραμμές θα ενεργοποιηθεί και θα βιώσει τις συνέπειες. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την πρόκληση οποιουδήποτε επεισοδίου, ενώ κυρώσεις μόνο για την ρητορική δεν μπορούν να επιβληθούν<