Οικονομία

Ενέργεια: Οι 27 της ΕΕ συνεδριάζουν με το βλέμμα στη Γερμανία

Στο Συμβούλιο αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και το κομβικής σημασίας ζήτημα του ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι Υπουργοί Ενέργειας των 2 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν και πάλι σήμερα, στην Πράγα, για να βρουν κοινούς τόπους στην συγκράτηση των τιμών στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

Στο Συμβούλιο αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και το κομβικής σημασίας ζήτημα του ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι προσδοκίες εξεύρεσης μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση των 27 αρμοδίων Υπουργών είναι, ωστόσο, περιορισμένες, γιατί, σύμφωνα με όσα συνέβησαν στην προηγούμενη συνεδρίαση, η εξεύρεση κοινής λύσης έχει μετατοπισθεί ουσιαστικά για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, όπως ανέφερε με τον τρόπο του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και γιατί υπάρχει ο γερμανικός παράγοντας, ο οποίος εξακολουθεί να ανθίσταται στην υιοθέτηση κοινού βηματισμού ως προς το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης.

Ωστόσο, η χθεσινή παρέμβαση του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, ήλθε να ανατρέψει δομικά στοιχεία της γερμανικής ενεργειακής πολιτικής, με κυριότερο τον εθνοκεντρικό χαρακτήρα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Ουσιαστικά, το δίλημμα στον τομέα της ενέργειας συνοψίζεται στο εάν η Γερμανία πρέπει ή δεν πρέπει να παίξει το χαρτί της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, το εθνικό σχέδιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών της ενέργειας στη Γερμανία.

Όμως, η απόφαση αυτή του Βερολίνου συνεχίζει να προκαλεί έντονες κριτικές σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, όπως άλλωστε αναμένεται να καταγραφούν και σήμερα στην τσεχική πρωτεύουσα.

Λόγω του συχνά αθέμιτου ανταγωνισμού, τα σχέδιο θα μπορούσε ακόμη και να καταλήξει να υπονομεύσει τη συνοχή της Ένωσης και να οδηγήσει σε διάλυση της ευρωζώνης, όπως προειδοποιούν αρκετοί πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι ζητούν την υιοθέτηση μιας κοινής απάντησης.

Υπό την άσκηση νέας πίεσης, ο Γερμανός Καγκελάριος  θα μπορούσε επίσης να υποχωρήσει και να υποστηρίξει έναν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό.

 Θα ξαναζωντανέψει ένα πρόγραμμα για τη συγκέντρωση ευρωπαϊκού χρέους, όπως αυτό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Covid-19, για να καταπολεμηθεί η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας; Όλα θα εξαρτηθούν από τη Γερμανία, η οποία κατηγορείται για άλλη μια φορά ότι βαδίζει μόνη της, σε μια κρίση που την ξεπερνά.

Μέχρι στιγμής, η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται.

Έτσι, το 2020, στο απόγειο της πανδημίας, η τότε καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκλεισε πρώτα τα σύνορα της χώρας και μετά αγόρασε μάσκες και εμβόλια χωρίς να σκέφτεται άλλα κράτη της Ένωσης. Η νέα κυβέρνηση σκοπεύει, με βάση την πρώτη προσέγγιση, να εκμεταλλευτεί τη δημοσιονομική υπεροχή της για να υπερασπιστεί τη δική της οικονομία, όποιο κι αν είναι το κόστος, μπροστά στον πληθωρισμό που κλονίζει τη Γηραιά Ήπειρο και παρά τις πιθανές συνέπειες στις οικονομίες των γειτόνων της.

Η άλλη προοπτική, που διανοίγεται, είναι ο Γερμανός Καγκελάριος να υποστηρίξει περαιτέρω την πρόταση που περιέγραψε χθες σε αδρές γραμμές.

Αυτό το σενάριο φαίνεται ότι συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες, γιατί, διαχρονικά, η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας γνωρίζει καλά να δείχνει αυτοκυριαρχία και να μετρά τα λόγια της και γιατί πρόκειται για μία πιο πρόσφατη προοπτική.

Μάλιστα, ο Σολτς υποστήριξε ότι οι τιμές της ενέργειας είναι αδύνατον να μειωθούν όχι μόνο σε εθνικό ορίζοντα, αλλά ακόμη και ευρωενωσιακό.

Σε αυτήν την δεύτερη οπτική, ο Καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε έτοιμος να θέσει το ζήτημα στο εσωτερικό της Ε.Ε., αλλάζοντας τα έως τώρα δεδομένα.

Εναπόκειται, λοιπόν, στον ίδιο να επιβεβαιώσει τη σημερινή του παρέμβαση, με βάσει την οποία έχει θέσει ως στόχο να καταστήσει «την αμοιβαία ευθύνη θέμα σε όλες τις διεθνείς συζητήσεις, για παράδειγμα όταν συζητάμε σήμερα στο πλαίσιο της G7, και να την καταστήσει θέμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 Εκτός απροόπτου, αυτό δεν αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα στην Πράγα, αλλά πιθανολογείται ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν πρόσθετες νύξεις εκ μέρους του Βερολίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο