Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα έρευνας για την αντίδραση των Αμερικανών ψηφοφόρων σε περίπτωση που στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου δεν επικρατήσει το κόμμα τους.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ipsos για την Axios, τέσσερις στους δέκα Ρεπουμπλικάνους και ένας στους τέσσερις Δημοκρατικούς δηλώνουν ότι σε περίπτωση ήττας θα φταίει η νοθεία!
Το γιατί αυτό έχει σημασία το εξηγεί η Axios: «Ένα μήνα πριν από τις ενδιάμεσες, η θεωρία του Μεγάλου Ψέματος του 2020 είναι ζωντανή και μορφοποιείται σε μια ευρύτερη δυσπιστία απέναντι στους θεσμούς και τις εκλογές, ενώ απειλεί να αποκτήσει ρίζες».
Η τάση αυτή είναι πολύ πιο έντονη στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί ακόμα επιρροή.
Το 39% των ερωτηθέντων οπαδών και ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων θεωρεί πιθανό να κατηγορήσει τη νοθεία σε περίπτωση ήττας τον Νοέμβριο. Αντίθετη άποψη εκφράζει κατηγορηματικά το 36%, ενώ το 26% δεν εκφέρει άποψη.
Στις τάξεις των Δημοκρατικών, αντιθέτως, οι οπαδοί της θεωρίας του «Μεγάλου Ψέματος» ανέρχονται στο 25% (ποσοστό όχι ευκαταφρόνητο, αν μη τι άλλο), με το 60% να το αρνείται και το 15% να μην εκφέρει άποψη.
Όσον αφορά στην επιρροή του Τραμπ: Το 43% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο τέως πρόεδρος διώκεται άδικα από την Αριστερά, ενώ το 45% διαφωνεί με αυτή τη διαπίστωση.
Θεωρητικά οι Αμερικανοί, που διατηρούν σχέσεις με τα απέναντι στρατόπεδα δεν πέφτουν στην παγίδα του «Μεγάλου Ψέματος», πρακτικά ωστόσο το ποσοστό δεν είναι αρκετό με συνέπεια οι θεωρίες συνωμοσίας να εντείνουν το κλίμα πόλωσης.
Τέλος, όσον αφορά στα αίτια που καθορίζουν την ψήφο των Αμερικανών, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ταυτίζονται σε κάτι: Η συντριπτική πλειοψηφία (65% και 69% αντιστοίχως) δηλώνει ότι η ψήφος οφείλεται στην υποστήριξη προς τις θέσεις του κόμματος, ενώ λιγότεροι από ένας στους τρεις (30% και 27%) επιλέγει με βάση την αντίθεσή του στο άλλο κόμμα.