Πολιτική

Αποχαιρετώντας την πολιτική κουλτούρα του χθες

Η σημερινή συνέντευξη του κ. Κώστα Καραμανλή αυτό ακριβώς το στοιχείο ανέδειξε, μιλώντας ανοιχτά για την «πολιτική κουλτούρα του χθες», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Στην Ελλάδα, η κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα σήμαινε αρκετές δυσάρεστες στάσεις και συμπεριφορές, που η συλλογική μας μνήμη αγωνίζεται ακόμη να απωθήσει, αλλά αυτές επανέρχονται από την πόρτα μιας ορισμένης αντίληψης της πολιτικής και μιας αναχρονιστικής μερίδας του πολιτικού προσωπικού: ανομία, κακοδιοίκηση, ελλειμματικός σχεδιασμός για το μέλλον. Κυρίως όμως, οι παρελθοντικές στάσεις και συμπεριφορές σήμαιναν μια διαρκή τάση για αναβλητικότητα στην επίτευξη των εκάστοτε στόχων και υψηλές κορώνες.

Τα στοιχεία αυτά  απέκτησαν έναν ενδημικό χαρακτήρα σε δύο κομβικής σημασίας τομείς του πολιτικού μας βίου: τα δημόσια έργα και την εξωτερική μας πολιτική.

Σε αυτούς τους δύο τομείς διέπρεψαν οι παρατεταμένες καθυστερήσεις στην έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση των έργων και το έλλειμα της επιβεβλημένης ψυχραιμίας στα εθνικά μας ζητήματα και τις απειλές που δεχόμαστε.

Η σημερινή συνέντευξη του κ. Κώστα Καραμανλή αυτό ακριβώς το στοιχείο ανέδειξε, μιλώντας ανοιχτά για την «πολιτική κουλτούρα του χθες», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεν αρκέστηκε, ωστόσο, στην περιγραφή των ειδοποιών γνωρισμάτων της παρελθοντικής κουλτούρας, αλλά έκανε ένα αποφασιστικό βήμα, αναφερόμενος στα έργα που εγκαινιάζονται αύριο. Ο κ. Καραμανλής τόνισε επί λέξει: «Στο παρελθόν είχαμε ζήσει εικόνες απείρου κάλλους, να εγκαινιάζονται μουσαμάδες. Αυτό να σταματήσει. Εμείς δεσμευθήκαμε, υποσχεθήκαμε παραδίδουμε. Πρόκειται για ειδοποιό διαφορά μεταξύ του χθες και του σήμερα, για διαφορά πολιτικής κουλτούρας».

Στην οπτική αυτή, η αυριανή παράδοση τριών νέων γραμμών Μετρό στον Πειραιά δεν παραπέμπει σε φιέστα, όπως αυτές έχουμε που έχουμε ζήσει κατά το παρελθόν, αλλά, απεναντίας, σε εγκαίνια και ταυτόχρονη παράδοση των σταθμών σε Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρ στο επιβατικό κοινό, στους πολίτες: «Αύριο στις 10.30πμ, ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τους σταθμούς και θα δοθούν αμέσως μετά, στις 2μμ, στο επιβατικό κοινό».

Και η ανάγκη υπέρβασης του παρωχημένου υποδείγματος πολιτικής κουλτούρας υπογραμμίσθηκε και στις σχέσεις της χώρας μας με τον εξ Ανατολής γείτονα. Το αίσθημα της εθνικής αυτοπεποίθησης είναι ασφαλώς απαραίτητο, είναι αναγκαία και απαραίτητη εθνική συνθήκη, αλλά πρέπει να συνοδεύεται από ψυχραιμία, «κυρίως από ψυχραιμία», όπως έσπευσε να επισημάνει ο κ. Κώστας Καραμανλής.

Αυτές οι αλλαγές στη συμπεριφορά πολιτικών πρώτης γραμμής είναι πιθανόν να ξενίζουν μειοψηφικές δυνάμεις και περιθωριακές φωνές προσκολλημένες στο χθες. Ζητούμενο των καιρών μας, όμως, είναι να πατάμε και με τα δυο μας πόδια στο έδαφος της πραγματικότητας και να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο αύριο και στις προκλήσεις του.