Ενδεχομένως να…καταντάει και κουραστική η επαναλαμβανόμενη επισήμανση ότι στην πορεία προς τις κάλπες τρείς παράγοντες θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο: τα Εθνικά/ελληνοτουρκικά, η ενέργεια και η ακρίβεια. Είτε είναι είτε όχι κουραστική η επαναλαμβανόμενη επισήμανση, εντούτοις είναι απολύτως ακριβής.
Τα Ελληνοτουρκικά –το τελευταίο διάστημα- μονοπώλησαν της επικαιρότητα τόσο με τις ρητορικές «πολεμικές» ιαχές του Ταγίπ Ερντογάν, όσο και με τα αλλεπάλληλα διεθνή ραντεβού στα οποία η κατάσταση στη Νοτιοανατολική μεσόγειο και οι τουρκικές προκλήσεις κατανάλωσαν πολύ χρόνο συζήτησης.
Το Μεγάρου Μαξίμου, αν και δεν αφήνει από την προσοχή του τις κινήσεις της Άγκυρας, το επόμενο διάστημα θα «σκύψει» με ζέση πάνω από τα θέματα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Από τη μια είναι η κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού κι άρα η κατ’ επέκταση έναρξη της συζήτησης για νέο κύκλο παρεμβάσεων και παροχών. Από την άλλη, είναι η κινητοποίηση που δείχνει να αναπτύσσεται –με αργά βήματα- στις Βρυξέλλες για το θέμα της ενέργειας. Και τέλος, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει να περάσει απαρατήρητο και χωρίς να παρέμβει το φαινόμενο της αύξησης σειράς προϊόντων που κάνουν το…καλάθι των νοικοκυριών αρκετά βαρύ!
Καλάθι με νέο πακέτο παρεμβάσεων
Προφανώς η διεθνής συγκυρία είναι αρνητική. Και στην Κυβέρνηση κατά νοούν μεν τη δυσφορία των Πολιτών για τα αποτελέσματα του πληθωρισμού, πλην όμως εκτιμούν την ίδια ώρα ότι οι Πολίτες διαπιστώνουν τι συμβαίνει στη Γερμανία με πληθωρισμό-ρεκόρ δεκαετιών, ή ακόμη και με τα..άδεια ράφια στη Βρετανία.
Πλην όμως, επειδή κάθε Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει την κοινωνία της, στο Μέγαρο Μαξίμου, κόντρα στις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες, ετοιμάζουν ένα πακέτο νέων παρεμβάσεων που θα ενισχύσει τη ρευστότητα των Πολιτών και από την άλλη θα επιχειρηθεί να αποτελέσει ανάχωμα στις αυξήσεις τιμών. Οι άμεσες παρεμβάσεις θα είναι:
- Εντατικοποίηση ελέγχων: Σε ό,τι αφορά στα σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες, οι πρώτοι έλεγχοι δεν έχουν διαπιστώσει υπερβολικά κέρδη. Πλην όμως έχουν εντοπιστεί κάποια..τρικ με προϊόντα (πχ μείωση ποσότητας με παράλληλα μικρή αύξηση τιμής). Και γι’ αυτό το λόγο, αλλά και για να μην αφεθεί η κατάσταση να ξεφύγει, η απόφαση είναι να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.
- Συγκράτηση τιμών: Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα συνεχίσει τις επαφές-διαπραγματεύσεις με τα σούπερ μάρκετ με στόχο τη συγκράτηση των τιμών ή τη δημιουργία πακέτου προϊόντων (καλάθι της νοικοκυράς) στα οποία οι τιμές θα είναι ελεγχόμενες.
- Επιταγή ακρίβειας: πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα θα δοθεί στα χαμηλά στρώματα ένα ποσό-επιταγή ακρίβειας. Υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν 2,3 εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.
Στα πιο πάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι παρεμβάσεις που συνεχίζονται τόσο στο ηλεκτρικό, όσο και στη θέρμανση, καθώς δε και οι αυξήσεις που προγραμματίζονται σε συνταξιούχους και μισθωτούς.
Εκείνο το οποίο σίγουρα βρίσκεται μεν στο τραπέζι, αλλά δεν προκρίνεται ως μέτρο είναι η μείωση του ΦΠΑ. Στην Κυβέρνηση επιμένουν σε τρία επιχειρήματα: το ποσό (εισπράξεις) θα έλειπε η οικονομία (κι άρα θα δυσκόλευε τις άλλες παρεμβάσεις)-είναι οριζόντιο (και πλέον η επιλογή εδώ και πολλούς μήνες, είναι οι παρεμβάσεις να γίνονται στοχευμένα και να ενισχύονται απτά κατηγορίες πολιτών)-είναι αμφίβολο αν η μείωση θα περάσει στα προϊόντα.
«Καίει» η ενέργεια.
Είναι προφανές ότι είτε ως πραγματική αιτία, είτε ως αφορμή, οι αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα πυροδοτούνται και από την ενεργειακή κρίση. Η Κυβέρνηση έχει κάνει τις παρεμβάσεις της στο εσωτερικό πεδίο και θα συνεχίσει, όσο διαρκεί η κρίση. Θα συνεχίσει όμως και να πιέζει προς την κατεύθυνση κάποιων ενιαίων και κοινών ευρωπαϊκών λύσεων.
Το πρώτο και βασικό ήταν να εξασφαλισθεί η επάρκεια σε ενέργεια, κάτι για το οποίο και διαβεβαιώνουν από την Κυβέρνηση, αλλά και φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Ο Υπουργός Ενέργειας Κ.Σκρέκας υποστηρίζει ότι στην ηλεκτρική ενέργεια η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη, εκτιμώντας ότι «9 στα 10 νοικοκυριά, έχουν οριζόντια έκπτωση που απορροφά το 90% των αυξήσεων».
Την ίδια ώρα οι προτάσεις Μητσοτάκη που κατατέθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο, δείχνουν να κερδίζουν ολοένα και ευρύτερη στήριξη, έστω κι αργά. Κάλιο αργά παρά ποτέ, θα μπορούσε να πει κάποιος, ευελπιστώντας για θετικές ειδήσεις από τη Σύνοδο Κορυφής 20-21 Οκτωβρίου. Κάποιοι αναμένουν ότι μπορεί να γίνει το αποφασιστικό βήμα και να μπει πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά η αισιοδοξία τους στην παρούσα φάση παραμένει σε παρασκηνιακό επίπεδο.