Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Ο Ερντογάν έφυγε από το δείπνο αμέσως μετά την τοποθέτηση Μητσοτάκη

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, ούτε μία λύση δύο κρατών στην Κύπρο», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Μεταφέροντας το κλίμα που επικράτησε χθες στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο κ. Βαρβιτσιώτης, που βρίσκεται στην Πράγα συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, επεσήμανε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος στο δείπνο των ηγετών έδειξε με τον τρόπο του ότι δεν αισθάνεται αναπόσπαστο κομμάτι του δυτικού εγχειρήματος, που βασίζεται σε ευρωπαϊκές αξίες, και αποχώρησε εν μέσω του δείπνου, αμέσως μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αποτιμώντας τις εργασίες της πρώτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι ήταν ένα «πετυχημένο πείραμα» και σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά είχε σειρά από διμερείς συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Ουκρανίας, της Αρμενίας, της Πορτογαλίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας, καθώς και με την Πρόεδρο του Κοσόβου.  Τέλος, όσον αφορά τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι δεν αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις σήμερα, αλλά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Μητσοτάκης στην Πράγα: Η Ελλάδα δεν προκαλεί, απαντά όμως πάντα με αυτοπεποίθηση

Για όσα έγιναν χθες στο δείπνο των ηγετών στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα μίλησε σήμερα προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός «η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση όταν προκαλείται» προσθέτοντας πως «είχα την ευκαιρία ενώπιων των ηγετών να επαναλάβω αυτά που είπα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».

«Δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγάιο όταν η Τουρκία θέτει ακόμα και ζητήματα κυρίαρχίας των νησιών» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποόος τόνισε ότι «είναι αδύνατον να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική».

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήλθε στην Πράγα και δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του, ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια, που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές, που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά.