Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με την οποία απηλλάγησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, προκειμένου να τη μελετήσει και διαπιστώσει εάν υπάρχει νομικό έδαφος ώστε να ασκηθεί αναίρεση.
Παράλληλα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έχει ήδη ζητήσει τη διενέργεια έρευνας για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών που οδήγησαν μεγάλο μέρος των κατηγοριών σε παραγραφή.
Μεταξύ άλλων στην παραγγελία του ανέφερε: «Να διερευνήσετε αν συντρέχει η όχι περίπτωση πράξεων η παραλείψεων, αξιοποίνου χαρακτήρα, προσώπων με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιωδώς στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων. (…) Πέραν τούτων να ελέγξετε αν και σε ποιο βαθμό συνετέλεσαν στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων της εν λόγω υπόθεσης και οι επελθούσες, κατά καιρούς νομοθετικές μεταβολές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα με τους νόμους 4619 του 2019, 4637 του ίδιου έτους και 4855 του 2021».
Το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας που εξέτασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, μετά από πολύμηνη διαδικασία (η δίκη σε πρώτο βαθμό είχε κρατήσει χρόνια), αποφάσισε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων.
Ο λόγος της απαλλαγής για τους περισσότερους ήταν η παραγραφή, καθώς τα όποια αδικήματα αφορούσαν σε πράξεις απο το 1998.
Η υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens αποτελεί ενδεικτική περίπτωση υπόθεσης στην οποία προσδόθηκαν βαριά πολιτικά χαρακτηριστικά, εικόνα μεγάλου σκανδάλου που πυροδότησε σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση για χρόνια, κυριάρχησε σε προεκλογικές περιόδους, απασχόλησε τη Βουλή σε κοινοβουλευτικές έρευνες, κράτησε τη δικαιοσύνη στο «ένα πόδι» για δεκαετίες και τελικά, όσοι δικάστηκαν, απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής.
Υπόθεση Siemens: Aθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι λόγω παραγραφής