Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης σημειώνει στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου ότι η Τουρκία έχει κλιμακώσει τη ρητορική της ενώ πολύ συχνά κατά διαστήματα εργαλειοποιεί και νησίδες του ποταμού στον Έβρο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας μας τόσο με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο όσο και με προσλήψεις συνοριοφυλάκων αλλά και νέα μέσα επιτήρησης.
Η Τουρκία αυξάνει ολοένα και περισσότερο την προκλητική ρητορική της. Σας ανησυχεί ένα θερμό επεισόδιο το οποίο ενδεχομένως να επηρεάσει και το μεταναστευτικό;
Η Τουρκία ακολουθεί πρακτικές που δεν αρμόζουν με τους κανόνες καλής γειτονίας και αυτό είναι πασιφανές στη διεθνή σκηνή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πέραν των απειλών, το casus belli εις βάρος της χώρας μας σε περίπτωση που ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα έχει κλιμακώσει τη ρητορική της, ωστόσο το έχουμε πει και θα συνεχίσουμε να το λέμε στους Έλληνες πολίτες, πως τα σύνορά μας είναι ασφαλή και θα παραμείνουν έτσι, κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη κι αν επιλέξει η Τουρκία. Από εκεί και έπειτα βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μία σωρεία από fake news στα τουρκικά ΜΜΕ όσον αφορά στο μεταναστευτικό, αφού η χώρα μας μειώνοντας τις ροές και προστατεύοντας τα σύνορα έχει στερήσει από τη γειτονική χώρα έναν «μοχλό» πίεσης της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο αυτό δημοσίευσα και στο Twitter ένα βίντεο το οποίο αποδεικνύει τη βιαιότητα των τουρκικών αρχών οι οποίες σπρώχνουν, μάλιστα χτυπώντας τους, προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα.
Πρέπει να γίνει σαφές πως το περιστατικό με τους 38 μετανάστες στον Έβρο δεν ήταν το μοναδικό. Η Τουρκία πλέον επιχειρεί και εργαλειοποιεί κατά διαστήματα τις νησίδες του ποταμού προκειμένου να ασκήσει πίεση στη χώρα μας αξιοποιώντας και τα κανάλια επικοινωνίας ορισμένων ΜΚΟ, οι οποίες καταγγέλλουν την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να επέμβει, ακόμη κι όταν πρόκειται για εδάφη εκτός ελληνικής επικράτειας! Εμείς από πλευρά μας έχουμε τονίσει και επικοινωνήσει στους Ευρωπαίους εταίρους μας την τακτική των επανειλημμένων push forward, όπως έγινε και στην υπόθεση των «38». Μάλιστα, κατά τους ίδιους τους μετανάστες, όχι μια αλλά τρεις φορές σπρώχθηκαν από τις τουρκικές Αρχές προς την Ελλάδα. Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας μόνο για το τελευταίο διάστημα γίνονταν σχεδόν 1.500 αποτροπές την ημέρα. Δυστυχώς, η Τουρκία αφήνει τους λαθροδιακινητές ελεύθερους να αλωνίζουν είτε στον Έβρο, είτε φορτώνοντας πλοιάρια με δεκάδες ανθρώπους με προορισμό την Ιταλία.
Η Ελλάδα είναι ασφαλής απέναντι στις απειλές της γείτονος χώρας; Εκτός από την επέκταση του φράχτη στον Έβρο και τις προσλήψεις συνοριοφυλάκων θα ληφθούν και άλλα μέτρα;
Προ ολίγων ημερών, στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ, όπου αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατά όλο το μήκος του, συμπεριλάβαμε πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων, καθώς και νέα μέσα επιτήρησης. Σε αυτά συγκαταλέγεται το πρόγραμμα REACTION, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει σε drones να παρακολουθούν με μεγάλη ακρίβεια, σε πραγματικό χρόνο τα όσα συμβαίνουν, ακόμη και στις πλέον δύσβατες περιοχές. Εκτός από την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών, με το REACTION θα έχουμε τη δυνατότητα της άμεσης έρευνας, επέμβασης και διάσωσης. Παράλληλα, αναμένεται η επέκταση της χρήσης των εν λόγω τεχνολογιών σε όλα τα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι πάρα πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς την επιθετική ρητορική της Τουρκίας. Να σημειώσω, πως στον Έβρο, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών και ραντάρ παρακολούθησης, ονόματι «ΑΣΠΙΔΑ».
Θεωρείτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει και περαιτέρω μέτρα για την στήριξη των χωρών αναφορικά με το μεταναστευτικό; Θα έπρεπε να είχε κρατήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία;
Το 2016, υπήρξε η Κοινή Δήλωση ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, η οποία επέβαλλε στη γείτονα δυο πολύ συγκεκριμένους όρους: Ο πρώτος ήταν να περιορίσει ουσιαστικά σε θάλασσα και ξηρά, σε ό,τι αφορά τα σύνορά της, τις μεταναστευτικές ροές και ο δεύτερος να δέχεται τις επιστροφές όσων δεν έχουν το δικαίωμα διεθνούς προστασίας.
Για εμάς η συμφωνία με την Τουρκία, είναι θέμα ΕΕ – Τουρκίας και όχι διμερής. Η Ελλάδα επηρεάζει τη συζήτηση σε έναν ουσιαστικό βαθμό, ωστόσο το θέμα είναι ποιον δρόμο έχει αποφασίσει να επιλέξει η Τουρκία, που κάνει τους τελευταίους μήνες βήματα προς τα πίσω με την συμπεριφορά της. Η Άγκυρα πρέπει να καταλάβει ότι η ΕΕ είναι σύμμαχος στην προσπάθεια του μεταναστευτικού και να μην εργαλειοποιεί το ζήτημα, το οποίο είναι ευρωπαϊκό. Εξ ου και η ισχυρή οικονομική βοήθεια που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπισή του.
Αυτά τα θέματα θα τεθούν και στις συζητήσεις της Συνόδου των MED5 το Σάββατο στην Κύπρο, όπου θα βρίσκομαι και εγώ. Ο χώρος της Μεσογείου είναι χώρος συνεργασίας και οι λαθροχειρίες της Άγκυρας δεν έχουν θέση. Η Άγκυρα πλέον έχει το μπαλάκι στα χέρια και απομένει να αποδείξει με πράξεις πως είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και ένας αξιόπιστος συνομιλητής.
Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις μεταναστευτικές ροές μιας και πλησιάζει ο χειμώνας. Θα είναι ίδιες ή διαφορετικές σε σχέση με πέρυσι;
Λαμβάνοντας υπόψιν την τουρκική ρητορική αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες των λαθροδιακινητών να στείλουν ανθρώπους με πλοιάρια προς την Ευρώπη, είναι πιθανόν να υπάρξει περαιτέρω πίεση στα σύνορά μας. Μία πίεση που βλέπουμε και αυτή την περίοδο χωρίς ωστόσο να έχει μετουσιωθεί σε ροές, από τη στιγμή που φυλάμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Εμείς είμαστε έτοιμοι απέναντι σε κάθε πρόκληση και πρέπει να τονίσουμε πως από τον Ιανουάριο του ‘22 όταν και επανασυστάθηκε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ένας από τους στόχους που θέσαμε ήταν να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η χώρα μας να διαχειριστεί το μεταναστευτικό με σχέδιο και σοβαρότητα. Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι όπως ήταν τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα επιτρέψουμε να δυσφημίσουν τη χώρα μας ξανά, εικόνες σαν και αυτές της Μόριας και της Ειδομένης.