Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη καλέσει μια ουκρανική τηλεφωνική γραμμή που έχει ετοιμαστεί να παραδοθεί σε μια νέα ταπείνωση για τον στρατό του Πούτιν , σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ο Αντρέγιεφ Γιουσόφ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, είπε ότι μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες περίπου 2.000 άνθρωποι κάλεσαν την τηλεφωνική γραμμή «Θέλω να ζήσω» για να παραδοθούν.
Έχουν έρθει κλήσεις από στρατιώτες στην Ουκρανία, από εκείνους που βρίσκονται ακόμη στη Ρωσία που έχουν στρατολογηθεί, και ορισμένους που δεν έχουν λάβει ακόμη καν εντολές που ήθελαν να ελέγξουν τη διαδικασία, ισχυρίστηκε ο Γιουσόφ.
Έρχεται αφότου ο Πούτιν διέταξε 300.000 στρατευμένους να σταλούν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία , προκειμένου να στηρίξουν την εισβολή του.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ουκρανικές μονάδες διέρρηξαν το ρωσικό μέτωπο στο βόρειο Χάρκοβο – πυροδοτώντας μια ρήξη που τους επέτρεψε να ξαναπάρουν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια εδάφους μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.
Αυτό ώθησε τον Πούτιν να εκδώσει τη διαταγή επιστράτευσης με την οποία χιλιάδες άνδρες στάλθηκαν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης πριν από την ανάπτυξη, αλλά στο μεταξύ ο στρατός του υπέστη περαιτέρω ήττες.
Τις τελευταίες 48 ώρες, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει δεκάδες πόλεις και χωριά στη βόρεια περιφέρεια Χερσώνα – στα νότια – με τα στρατεύματα του Πούτιν να υποχωρούν για περισσότερα από 10 μίλια μέσα σε λίγες ώρες.
Ο Γιουσόφ είπε ότι οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή αυξήθηκαν σημαντικά μετά την επίθεση στο Χάρκοβο και έκτοτε συνέχισαν να αυξάνονται.
Μιλώντας στο Freedom TV της Ουκρανίας, είπε: «Τότε, αρχίσαμε να λαμβάνουμε κλήσεις όχι μόνο από στρατιώτες που βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας ως μέρος των δυνάμεων εισβολής.
«Επίσης όσοι είτε μόλις επιστρατεύθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσίας, είτε οι συγγενείς τους ή ακόμα και άνθρωποι που υποψιάζονται ότι μπορεί να επιστρατευθούν και διευκρινίζουν αυτές τις πληροφορίες.
«Σε λίγες εβδομάδες, έχουμε ήδη λάβει περισσότερα από 2.000 τέτοια αιτήματα».
Περίπου 370.000 Ρώσοι άμαχοι έχουν επίσης εγκαταλείψει την πατρίδα τους αντί να αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να στρατευτούν, σύμφωνα με γειτονικά έθνη.
Οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν στο Καζακστάν, με το υπουργείο Εσωτερικών εκεί να λέει ότι περίπου 200.000 είχαν φτάσει σε μόλις δύο εβδομάδες.
Άλλοι 93.000 έχουν πάει στη Γεωργία, ανέφερε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fontanka, ενώ η ΕΕ είπε ότι 66.000 κατευθύνθηκαν προς το έδαφός της – με τους περισσότερους να πιστεύεται ότι έφτασαν στη Φινλανδία αφού τα κράτη της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία έκλεισαν τα σύνορά τους.
Η Μογγολία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία στην Άπω Ανατολή, είπε ότι 16.000 είχαν φτάσει εκεί.