Πολιτική

Βενιζέλος στον Κύκλο Ιδεών: Το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αποδώσει τα δέοντα

Στο πολιτικό σύστημα της χώρας αλλά και στο πως γεννήθηκε το ελληνικό κράτος αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Στο πολιτικό σύστημα της χώρας αλλά και στο πως γεννήθηκε το ελληνικό κράτος αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε στο φινάλε ότι το βασικό κίνητρο για την διεξαγωγή του έκτου Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών με τους περίπου 100 ομιλητές από διάφορους χώρους ήταν ο αναστοχασμός και η καταγραφή ιδεών και προτάσεων για την συγκρότηση εθνικής στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια- «αν αυτή η πέτρα στη λίμνη λειτουργήσει θα είμαστε όλοι ευτυχείς», είπε με νόημα ο κ. Βενιζέλος κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου.

Στην ερώτηση για το αν το κίνητρο οργάνωσης του Συνεδρίου συνδέεται με μια κίνηση πολιτικής υστεροβουλίας, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ορθά κοφτά: «Δεν υποδύομαι κάτι. Ούτε αποδέχομαι τη λογική «τραβάτε με κι ας κλαίω. Αν θελήσει η χώρα να μας ψάξει θα μας βρει. Αν μας ζητήσει η χώρα να βοηθήσουμε, θα βοηθήσουμε φυσικά, όπως μπορούμε, Δεν σημαίνει αυτό ότι έχεις πολιτική υστεροβουλία». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αποδώσει τα δέοντα, καθώς υποτάσσεται στους εκλογικούς κύκλους. Δηλαδή εγκλωβίζεται συχνά σε κινήσεις αποτροπής του πολιτικού κόστους, ακόμη και σε στιγμές που προτεραιότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι το κόμμα, αλλά η χώρα και μόνο. «Το πολιτικό μας σύστημα είναι στενό, υποτάσσει και μαραζώνει τις δυνάμεις του έθνους», υποστήριξε μεταξύ άλλων προτείνοντας λύσεις για τη «γενιά με τα σπασμένα φτερά» που νιώθουν ότι δεν ξεκινούν με τις δυνατότητες που είχαν οι γονείς τους.

Για την Ελλάδα του 2050

Το 2050 -όπως είπε- πρέπει να έχουμε μια Ελλάδα εθνικά ακέραιη, με εδαφική ακεραιότητα, αξιοπρέπεια και κοινωνική συνοχή. «Να έχουμε μια κοινωνία που να σέβεται τη Φιλελεύθερη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, να είμαστε στην Ευρώπη που πρέπει να υπάρχει και να είναι ισχυρή, μια κοινωνία με ενεργειακή επάρκεια και προοπτική», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν τα μικρά κράτη να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες πιέσεις είναι υψηλή τεχνολογία και εκπαίδευση», τόνισε ο καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, του ΕΚΠΑ, Κώστας Κωστής.