Οικονομία

“Μήνυμα” EKT στις τράπεζες της Ευρωζώνης: Δεν θα επαναληφθεί η κρατική βοήθεια

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι αρκετά διαφορετική από αυτήν της πανδημίας και όποιες προσδοκίες για επικείμενη κρατική βοήθεια δεν θα πρέπει καν να αντανακλώνται στις στρατηγικές διαχείρισης των ισολογισμών, τόνισε ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ

Oι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να περιμένουν από τις κυβερνήσεις να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες και αντ΄αυτού είναι καλύτερα να εστιάσουν στην αποπληρωμή των δανείων, είναι το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η πανδημία του κορωνοϊού είχε μικρότερο αντίκτυπο απ΄ό,τι αναμενόταν στους ισολογισμούς των τραπεζών χάρη στα γενναιόδωρα πακέτα στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, κάτι ωστόσο, που όπως είπε, δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που βιώσαμε στη διάρκεια της πανδημίας και γι΄αυτό προσδοκίες για επικείμενη κρατική βοήθεια δεν θα πρέπει καν να αντανακλώνται στις στρατηγικές διαχείρισης των ισολογισμών», τόνισε ο Ενρία σε διάρκεια εκδήλωσης στη Βιέννη.

Προειδοποίησε επίσης ότι τα λεγόμενα «χαμηλής εξυπηρέτησης δάνεια», αυτά που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο να μην αποπληρωθούν, συνεχίζουν να συσσωρεύονται, ειδικότερα σε τομείς, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο και μέχρι τα τέλη Ιουνίου ήταν κατά 10% υψηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονταν στα τέλη του 2020.

Αυτοί οι ευάλωτοι κλάδοι εκπροσωπούν τουλάχιστον ένα 18% των τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα, σύμφωνα με τον Ενρία, ο οποίος απηύθυνε εκ νέου προειδοποίηση και για τα μοχλευμένα δάνεια, τα οποία δεν μειώθηκαν μετά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Ο Ενρία επανέλαβε τις προηγούμενες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ενέχει ο δανεισμός σε χρεωμένες επιχειρήσεις, μία πρακτική που οι τράπεζες συνέχιζαν τα τελευταία έτη. Γι΄αυτό, και η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι ότι θα επιβάλει πιο αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου στους πιστωτικούς ομίλους που δεν απομακρύνονται από αυτούς τους κινδύνους.

Τέλος, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν λαμβάνουν αρκετά σοβαρά υπόψιν τους οικονομικούς κινδύνους, καθώς επωφελούνται από τα υψηλότερα επιτόκια. «Υπάρχει μία απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις επισημάνσεις των εποπτικών αρχών για τους οικονομικούς κινδύνους», σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, κάτι, που όπως είπε, είναι απαράδεκτο επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ένα μόνιμο μακροοικονομικό σοκ.

Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων UniCredit και Commerzbank, έχουν απευθύνει αισιόδοξες προβλέψεις για την φετινή κερδοφορία τους, καθώς οι επιτοκιακές αυξήσεις ωθούν σε άνοδο τα έσοδά τους. Πολλές έχουν επίσης διατηρήσει σταθερές τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, παρότι ο υψηλός πληθωρισμός και η κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον που καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την αποπληρωμών δανείων για τους καταναλωτές.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg