Κόσμος

Moody’s: Φόβοι για σαμποτάζ σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης

Οι ζημιές στους αγωγούς ενδεχομένως να εκμηδενίζουν την πιθανότητα επανεκκίνησης των προμηθειών μέσω του Nord Stream, ενώ παράλληλα αυξάνουν τον κίνδυνο διαταραχής των προμηθειών ρωσικής ενέργειας μέσω άλλων αγωγών

Σε μία “εφιαλτική” προειδοποίηση προχωρά σε ανάλυσή της, η Moody’s, επισημαίνοντας τον αυξημένο κίνδυνο, στη σκιά των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 για σαμποτάζ σε βασικές ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης, σημειώνοντας παράλληλα πως τέτοιες υβριδικές επιθέσεις μπορεί να μην εξελιχθούν σε κανονική στρατιωτική σύγκρουση, όμως, αυξάνουν το γεωπολιτικό ρίσκο στην Ευρώπη.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Moody’s, η άμεση επίπτωση στις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream θα είναι αμελητέα, καθώς η Ρωσία ήδη είχε μειώσει τις ροές μέσω του Nord Stream 1 κοντά στο μηδέν από τα τέλη του Αυγούστου.

Επιπλέον, οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη καταφέρει να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου τους σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, με αποτέλεσμα να είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι αναμενόταν για να αντιμετωπίσουν την χειμερινή περίοδο θέρμανσης, χωρίς άλλες προμήθειες από τη Ρωσία.

Όμως, οι ζημιές στους αγωγούς ενδεχομένως να εκμηδενίζουν την πιθανότητα επανεκκίνησης των προμηθειών μέσω του Nord Stream, ενώ παράλληλα αυξάνουν τον κίνδυνο διαταραχής των προμηθειών ρωσικής ενέργειας μέσω άλλων αγωγών, όπως ο Ukraine Gas Transit και ο TurkStream, που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τις χώρες της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης.

«Αυτό είναι σημαντικό για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς το LNG και οι εναλλακτικές πηγές δεν μπορούν να καλύψουν μέχρι στιγμής το κενό από το ρωσικό φυσικό αέριο στην αγορά», σημειώνουν οι αναλυτές.

Πλέον, η Moody’s βλέπει αυξημένο κίνδυνο για σαμποτάζ σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης. Για παράδειγμα, ο αγωγός φυσικού αερίου Baltic Pipe που ενώνει την Νορβηγία και την Πολωνία και αποτελεί βασικό μέρος των προσπαθειών των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές τους προμήθειες από το ρωσικό αέριο, περνά από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι διαρροές. Η όποια ζημιά σε αυτόν ή σε άλλους αγωγούς που συνδέουν την Ευρώπη με την Νορβηγία, τη Β. Αφρική ή την Κασπία Θάλασσα, θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της Ευρώπης να εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες φυσικού αερίου. Και αυτό, με τη σειρά του, θα ενέτεινε τις πιέσεις στο αξιόχρεο των χωρών που είναι πιο εκτεθειμένες, τονίζουν οι αναλυτές.

Το σαμποτάζ στους αγωγούς υπογραμμίζει επίσης τον αυξημένο κίνδυνο ζημιών σε άλλες υποδομές, όπως σε δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, οπτικών ινών ή καλωδίων τηλεπικοινωνιών.

Η Moody’s είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες από υβριδικές επιθέσεις όταν ανέβασε τους δείκτες γεωπολιτικού κινδύνου για πολλές χώρες, νωρίτερα μέσα στο έτος.

Ενώ τέτοιες καλυμμένες επιθέσεις σε υποδομές είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν μια στρατιωτική αντίδραση σε σχέση με πιο συμβατικές ένοπλες επιθέσεις, το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί για «μια ενωμένη και αποφασιστική απάντηση σε πράξεις σαμποτάζ και επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές», σημειώνει η Moody’s.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι ένα τέτοιο συμβάν μπορεί να μην εξελιχθεί σε κανονική στρατιωτική σύγκρουση, όμως σίγουρα αυξάνει τον γεωπολιτικό κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ.