Η γιγάντια ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε σήμερα πως είναι έτοιμη να επαναλάβει τις εξαγωγές αερίου μέσω της Αυστρίας, κυρίως προς την Ιταλία. Η Gazprom πρόσθεσε πως η εταιρεία και οι ιταλοί πελάτες της βρήκαν μια λύση για τις πωλήσεις αερίου έπειτα από κανονιστικές αλλαγές που έγιναν στην Αυστρία.
Έφοδος των αρχών σε σερβική εταιρεία, θυγατρική της Gazprom
Οι ρουμανικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στις εγκαταστάσεις μιας σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας που ελέγχεται από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, της NIS Petrol, στο πλαίσιο μιας έρευνας για την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.
Οκτώ εργαζόμενοι της NIS Petrol ανακρίθηκαν τη Δευτέρα (3/10), ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Ερευνών για το Οργανωμένο Έγκλημα και την Τρομοκρατία, χωρίς να διευκρινίζει εάν οι εργαζόμενοι τέθηκαν υπό κράτηση. Έπειτα από αυτές τις ανακρίσεις, τέσσερις εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον υπό έρευνα. Αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας.
Φέρονται να διαβίβασαν στη μητρική τους εταιρεία στο Βελιγράδι εμπιστευτικές εκθέσεις σχετικά με κοιτάσματα πετρελαίου, στη χώρα αυτή που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι εισαγγελείς κάνουν λόγο επίσης για «μη εξουσιοδοτημένη μεταφορά δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών». Η επιχείρηση έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι και στην Τιμισοάρα (δυτικά). Η NIS Petrol δραστηριοποιείται στη Ρουμανία εδώ και αρκετά χρόνια και διαχειρίζεται έξι υπό παραχώρηση κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές Μπιχόρ και Τιμισοάρα, κοντά στα σερβικά σύνορα. Η εταιρεία διαθέτει επίσης 19 πρατήρια καυσίμων της Gazprom σε ρουμανικό έδαφος. Αυτή η πρώην κρατική εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε μερικώς στα τέλη της δεκαετίας του 2000, με τον όμιλο Gazprom να γίνεται τότε ο πλειοψηφικός μέτοχος. Το σερβικό κράτος εξακολουθεί να κατέχει σχεδόν το 30% των μετοχών της εταιρείας.
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέκλεισε κάθε ευθύνη του σερβικού κράτους, εν μέσω ισχυρών εντάσεων στην Ευρώπη αναφορικά με την ενέργεια. «Αυτό δεν έχει να κάνει με τον πόλεμο για την ενέργεια, είναι ένας πολιτικός πόλεμος και ένας πόλεμος κατασκοπείας ώστε να πειθαρχήσουν περισσότερο κάποιες (χώρες) που θεωρούνται ανυπάκουες», είπε σύμφωνα στο τηλεοπτικό δίκτυο N1.