Οικονομία

Σκρέκας: Θα συνεχιστεί η επιδότηση στο ρεύμα

Η επιδότηση ρεύματος θα συνεχιστεί για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας 

Η επιδότηση ρεύματος θα συνεχιστεί για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού και της ελληνικής οικονομίας για να στηρίξει κατά πρώτο λόγο τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους επαγγελματίες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ», ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι προς το παρόν πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου «να μπορέσουν τα νοικοκυριά να έχουν όσο το δυνατόν πιο προσιτές τιμές και να μπορέσουν να θερμάνουν τα σπίτια τους».

Αναφέρθηκε μάλιστα στα μέτρο που έχουν ήδη ανακοινωθεί και αφορούν το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης και η μείωση του πετρελαίου θέρμανσής στην αντλία κατά 25 λεπτά του ευρώ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να επαναφέρουν την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, ο κ. Σκρέκας είπε «ότι όταν για πρώτη φορά προσδιορίστηκε η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης η τιμή του ξεπερνούσε τα 2 €. Ο στόχος μας τότε ήταν να επιδοτήσουμε με ένα τέτοιο τρόπο το πετρέλαιο κίνησης ώστε να κατέβει κάτω από τα 2 € ανά λίτρο, πράγμα το οποίο αυτή τη στιγμή ισχύει».

Τι αποφάσισε το Eurogroup για το ρεύμα 

Οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αποφάσισαν αν απομακρυνθούν από τη λογική των οριζόντιων μέτρων ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αντίθετα θα εστιάσουν σε συγκεκριμένες δράσεις .

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας έτσι και το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή κοντά στο 2%», σημειώνεται στην κοινή δήλωση των υπουργών.

Οι υπουργοί Οικονομικών σημειώνουν ακόμη πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση του εξωτερικού σοκ που προκαλείται στην οικονομία «θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους εθνικούς μας προϋπολογισμούς και ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβραδύνουν την απαραίτητη προσαρμογή της ζήτησης για κατανάλωση ενέργειας».