Κόσμος

Κλέβερλι: Προειδοποιεί τη Ρωσία – Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών θα έχει συνέπειες

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τα στρατηγικά λάθη του Πούτιν έχουν βλάψει τη Ρωσία και τον έχουν αφήσει σε παγκόσμια απομόνωση

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε την Τρίτη ότι η σειρά στρατηγικών λαθών του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να σταματήσει και ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα έχει συνέπειες.

Ο Πούτιν έχει κλιμακώσει τον επτάμηνο πόλεμο στην Ουκρανία με στρατιωτική κινητοποίηση και απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

Ερωτηθείς πώς θα αντιδρούσε η Βρετανία στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, ο Κλέβερλι είπε στο περιθώριο της διάσκεψης του Συντηρητικού Κόμματος ότι δεν μπορούσε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά θα υπάρξει απάντηση.

«Αναπόφευκτα θα συνέβαινε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα οπουδήποτε στον κόσμο δεν θα έμενε χωρίς απάντηση», είπε. «Δεν πρόκειται να συζητήσω τη φύσηι».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θέλει να συμμετάσχει στην «πυρηνική ρητορική» που διαδίδεται από τη Δύση, αφού η βρετανική εφημερίδα Times ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είχε προειδοποιήσει τα μέλη του Πούτιν να δοκιμάσουν ένα ατομικό όπλο στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τα στρατηγικά λάθη του Πούτιν έχουν βλάψει τη Ρωσία και τον έχουν αφήσει σε παγκόσμια απομόνωση.

«Πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές ότι η σειρά των στρατηγικών του λαθών πρέπει να σταματήσει», είπε. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς στην υπεράσπιση της πατρίδας τους και να υπερασπιζόμαστε τους διεθνείς κανόνες».