Η μερική επιστράτευση του δικτάτορα του Κρεμλίνου συνοδεύθηκε ουσιαστικά από την σαφή αναφορά στον όρο «πυρηνικά όπλα». Έκτοτε, μόνο λίγο δεν είναι το μελάνι που καταναλίσκεται για να περιγράψει και να πιθανολογήσει κατά πόσον είναι «πιθανή» η προσφυγή στα «πυρηνικά όπλα», με το όνομα του Ραμζάν Καντίροφ να κυριαρχεί.
Εάν οι τακτικές πυρηνικές απειλές του Ρώσου προέδρου ληφθούν σοβαρά π’ όψη, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς μια πυρηνική κλιμάκωση στο ουκρανικό μέτωπο.
Κατά πόσο, όμως, είναι σοβαρή η απειλή; Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά.
Η αναφορά του Β. Πούτιν για τα ατομικά όπλα δεν είναι κάτι καινούργιο ή, ορθότερα, δεν είναι το νέα όσο μπορεί να πιστέψει κανείς. Στις 7 Φεβρουαρίου, ακόμη και πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Πούτιν μιλούσε ήδη για τις πυρηνικές δυνατότητες της Μόσχας και την υπεροχή της έναντι του δυτικού οπλοστασίου.
Στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα της έναρξης της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», ο Ρώσος Πρόεδρος θέλησε να υπενθυμίσει την πυρηνική του δύναμη. «Η Ρωσία είναι σήμερα μια από τις πιο σημαντικές πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, είπε. Όποιος προσπαθεί να παρέμβει εναντίον μας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία σας».
Το ζήτημα αναθερμάνθηκε με την πρόσφατη τοποθέτηση του Ραμζάν Καντίροφ, του ιδιόρρυθμου ηγέτη της Τσετσενίας.
Το ερώτημα που τίθεται και πάλι, είναι το εάν πράγματι εννοεί την προσφυγή στα πυρηνικά όπλα το «εκλεκτό τέκνο» του Πούτιν.
«Έχουν γίνει λάθη, νομίζω ότι θα εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Εάν δεν έχουμε αλλαγή στρατηγικής, θα πρέπει να συζητήσω με τον επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας και με τον Πρόεδρο της Χώρας για να τους εξηγήσω την πραγματική κατάσταση στο πεδίο», αποσαφηνίζει εξαρχής ο εκλεκτός συνομιλητής και «αγαπημένο τέκνο» του Πούτιν.
Για τον Ρ. Καντίροφ, έχει έρθει η ώρα για την Ρωσία του Πούτιν να «διεξάγει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση με την πλήρη έννοια του όρου» και όχι πλέον να «διασκεδάζει παίζοντας».
Επτά μήνες αργότερα, η «ακραία» πτέρυγα του Πούτιν φαίνεται τώρα να γίνεται ανυπόμονη και ζητά τη χρήση «πυρηνικών όπλων χαμηλής ισχύος» στην Ουκρανία. «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις συνοριακές περιοχές και τη χρήση πυρηνικών όπλων χαμηλής ισχύος», τονίζει ο Καντίροφ
Ωστόσο, σύμφωνα με την «Washington Post», οι αναλυτές προς το παρόν θεωρούν ότι ο κίνδυνος ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο εξακολουθεί να είναι χαμηλός. Χαρακτηριστικό είναι ότι το γεγονός η CIA τονίζει ότι δεν έχει δει σημάδια επικείμενης ρωσικής πυρηνικής επίθεσης.
Εντούτοις, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο γίνεται κατανοητός ο φόβος για το αυταρχικό καθεστώς του Κρεμλίνου. Μία ήττα μπορεί να εκληφθεί ως μια απλή αναδίπλωση, αλλά μπορεί να γίνει κατανοητή και ως ένα ντροπιαστικό πλήγμα στην ίδια την υπαρξιακή υπόσταση της Ρωσικής Ομοσπονδία