Αν και βρίσκονται τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση, οι δύο χώρες είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πολύ κοντά στη σύναψη ενεργειακής συμφωνίας.
Καίτοι είναι επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση, το Ισραήλ και ο Λίβανος είναι έτοιμοι να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς τον καθορισμό κοινών θαλασσίων συνόρων, μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, χάρη στη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όταν τα οικονομικά συμφέροντα συγκλίνουν, οι πολιτικές τείνουν να ευθυγραμμίζονται.
Έτσι, το Ισραήλ και ο Λίβανος πλησιάζουν σε μια συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων τους. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση νέων πόρων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης, που διεξήχθη για δύο χρόνια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέδωσε μια πρώτη ευνοϊκή γνώμη για ένα σχέδιο συμφωνίας.
Ο Λίβανος δεν έχει κάνει ακόμη το ίδιο, αλλά αρκετά σημάδια είναι ενθαρρυντικά.
Το σχέδιο συμφωνίας που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα με αμερικανική μεσολάβηση, χαιρετίστηκε από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ και την κυβέρνηση συνεργασίας του: «Όπως έχουμε τονίσει από την πρώτη μέρα, το προσχέδιο διαφυλάσσει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα του Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας, καθώς και τα οικονομικά μας συμφέροντα».
Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας είναι εμπιστευτικές, αλλά εάν συναφθεί, πιθανολογείται βάσιμα ότι θα επιτρέψει στις δύο χώρες να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θαλάσσιου φυσικού αερίου, με επιμερισμό των εσόδων που διακυβεύονται.
Ο λόγος της Βηρυτού είναι πλέον αναμενόμενος. Όμως το έργο κρίθηκε ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα» από τον Χασάν Νασράλα, ηγέτη του ένοπλου κινήματος της Χεζμπολάχ που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή στον Λίβανο με την υποστήριξη του Ιράν και ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ. Χάρηκε που υπήρχε «τώρα ένα γραπτό κείμενο» και επιβεβαίωσε ότι «οι μέρες που έρχονται θα είναι κρίσιμες». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, σύμμαχος του σιιτικού κόμματος, το έκρινε «θετικό».
Καταμερισμός των εσόδων
Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας είναι εμπιστευτικές, αλλά εάν συναφθεί, θα επιτρέψει στις δύο χώρες να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θαλάσσιου φυσικού αερίου, με επιμερισμό των εσόδων που διακυβεύονται.
Η εξόρυξη φυσικού αερίου στην αμφισβητούμενη περιοχή Qana – που διασχίζεται από τη μελλοντική οριοθέτηση – θα μπορούσε να ανατεθεί σε εταιρεία που κατέχει άδεια Λιβάνου, ενώ το Ισραήλ θα λάβει μέρος των εσόδων και θα διατηρήσει την κυριαρχία του στο κοίτασμα Karish.