Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπίσει την κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της, ήταν το ένα από τα μηνύματα που έστειλε με αποδέκτη την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σόφια στο πλαίσιο της συνάντησής του με την πρόεδρο της Κομισιόν.
Ο Τούρκος πρόεδρος, που έχει ανεβάσει επίπεδο προκλητικότητας και πλέον διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, κατηγορώντας την Ελλάδα για απειλές εναντίον της Τουρκίας, ενώ στο “στόχαστρό” του έχει μπει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον Ταγίπ Ερντογάν να επιδίδεται σε επικοινωνιακό σόου με τα “Μητσοτάκης γιοκ” .
Στις πιο πρόσφατες από μία σειρά προκλητικών δηλώσεων ο Ερντογάν -πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα – “φωτογράφισε” τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για τη στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.
Η στάση του αυτή επαναλαμβάνεται κάθε φορά που διαπραγματεύεται πράγματα με τους Αμερικανούς και βρίσκεται είτε σε προστριβή μαζί τους, είτε σε φάση πίεσης για να αποστάσει πράγματα από διαπραγματεύσεις οξύνει τα πνεύματα στην περιοχή και κατ’ επέκταση προχωράει σε κινήσεις που επιδεινώνουν τις έτσι κι αλλιώς δύσκολες ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Εκτός, ωστόσο από τα εξοπλιστικά,που “πονάνε” την Τουρκία, ανοιχτά είναι τα ζητήματα και με τους δυτικούς συμμάχους εν προκειμένων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ του οποίου είναι μέλος.
Ίσως από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της ιδιότυτης διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να κρατάει σε εκκρεμότητα το θέμα της έγκρισης από την τουρκική βουλή της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας παρά το γεγονός ότι ήδη η Σουηδία ανακοίνωσε την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.
«Εφόσον οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας δεν τηρούνται, θα διατηρήσουμε τη θέση αρχής μας», δήλωσε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο ο Ερντογάν, ο οποίος απειλεί από τον Μάιο να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
Και η Τουρκία συνεχίζει να παίζει το δικό της παιχνίδι, πατώντας σε 2 βάρκες, δεν έχει προσχωρήσει σε κάποια συμμαχία με τη Ρωσία, αλλά δεν εγκαταλείπει και τη Δύση, και κινείται ανάλογα με τα συμφέροντά της.
Κερασάκι στην τούρτα, η συμμετοχή του στη Σύνοδο της ομάδας της Σαγκάης και το γεγονός ότι άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής προσχώρησης στον εν λόγω ανατολικό συνασπισμό που βρίσκεται στον αντίποδα της Δύσης, καθώς συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα, Ινδία κλπ. Άλλωστε η Μόσχα το ξεκαθάρισε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Τουρκία να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται το ρόλο της με την ΗΠΑ άλλοτε συγκλίνοντας άλλοτε αποκλίνοντας από τη Δύση και σε κάθε περίπτωση κινείται στα όρια, δοκιμάζοντας τις αντοχές και την ανοχή των πάντων, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.