Τα δυο «χαρτιά» που θα τα κρίνουν…όλα!

Τα δυο «χαρτιά» που θα τα κρίνουν…όλα!

Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι ενέργεια-ακρίβεια και ελληντουρκικά είναι οι δυο παράγοντες, που θα διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής εικόνας που θα σχηματίσουν οι Πολίτες πριν μπουν στο…παραβάν για να ψηφίσουν.

Αν μιλήσουμε με όρους ποδοσφαίρου, τότε στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για…συνεχόμενα ντέρμπι σε δυο πολύ σκληρά «πρωταθλήματα»: της ενέργειας-ακρίβειας και των ελληνοτουρκικών. Και για να αναδειχθεί κάποιος…νικητής εκλογών, θα πρέπει…πολύ απλά να κερδίσει και τα δυο «πρωταθλήματα»!

Όσο δύσκολη είναι η πιο πάνω ποδοσφαιρική προσέγγιση, άλλο τόσο είναι και η πολιτική, έτσι όπως τη σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ότι η πορεία προς τις κάλπες θα είναι γεμάτη κόντρες και πολιτικές εντάσεις, όλοι το ανέμεναν και κανέναν δεν εκπλήσσει…

Το ότι η πορεία θα ήταν ανέφελη, κανείς δεν το πίστευε…

Το ότι θα έπρεπε να διαχειριστούν δυο παράλληλες μεγάλες κρίσεις, προφανώς κανείς δεν το πίστευε και όλοι το απεύχονταν. Κι όμως συνέβη και γι αυτό η Κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις. Το διακύβευμα εξόχως σημαντικό: αν βρει λύσεις, πάει στις εκλογές με τα όπλα της γεμάτα. Αν δεν βρεί…θα πάει στην εκλογική μάχη, ήδη, λαβωμένη…

Θεωρώντας ότι τα πολιτικά δεδομένα των επομένων εκλογών έχουν, εν πολλοίς, αποσαφηνιστεί –τόσο ως προς τον τρόπο εκλογών, όσο και ως προς το χρόνο- στην κυβέρνηση ετοιμάζουν σχέδιο δράσης για τη διπλή μητέρα των μαχών: με την ενέργεια-ακρίβεια και τα ελληνοτουρκικά. Οσα…σπείρουν σ’ αυτά τα δυο πεδία τώρα, θα μπορέσουν να θερίσουν την Άνοιξη…

Σε δυο ταμπλό

Στο θέμα της ενέργειας οι κυβερνητικές προσπάθειες εστιάζονται σε δυο ταμπλό: εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά με το στόχο να είναι «ο αυτός»: εξεύρεση λύσεων-ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στο εσωτερικό, η τακτική των ενισχύσεων θα συνεχιστεί ιδίως ενόψει του χειμώνα. Και μάλιστα αναπροσαρμόζεται η στρατηγική: με δεδομένη την πτώση στις τιμές της βενζίνης, οι πόροι θα κατευθυνθούν στον έλεγχο του κόστους θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων όσων δικαιούνται επιδόματα θέρμανσης. Παράλληλα, όπως σημείωσε και ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο: «θα συνεχιστεί η στήριξη για τις ενεργειακές ανατιμήσεις που πλέον συνδέεται με πιο έξυπνα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας».

Στην Κυβέρνηση επισημαίνουν με έμφαση ότι: «είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στην άμυνα κατά της ακρίβειας», διαβεβαιώνουν ότι «επιμένουμε σε αυτή την πολιτική εξαντλώντας τα περιθώρια», διευκρινίζοντας: «χωρίς όμως να τα ξεπερνάμε».

Μέτρα και παρεμβάσεις

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό δρομολογούνται ήδη τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη: Μια δέσμη  5,5 δισ. ευρώ που ανεβάζει το ύψος των παρεμβάσεων για το 2022 στα 13,2 δισ. Περιλαμβάνουν ανάμεσα στα άλλα: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αύξηση από τώρα του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών κατά 50% και υπό προϋποθέσεις κατά 100%, μείωση συνολικά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, ως προς το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στο εσωτερικό πεδίο πέρα από τις οικονομικές παρεμβάσεις η Κυβέρνηση προχωρά και σε συμφωνίες προκειμένου είτε να θωρακίσει ενεργειακά τη χώρα, είτε να πετύχει καλύτερες εμπορικές συμφωνίες. Η συμφωνία που υπογράφηκε την περασμένη Τετάρτη μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της γαλλικής  Total Energies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι μείζονος σημασίας για τη χώρα μας. Κι αυτό γιατί διασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια κατά την περίοδο του δύσκολου -για ολόκληρη την Ευρώπη- ακόμα και στην περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου. Έτσι «σφραγίζεται» η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας και μπαίνει οριστικό τέλος στα σενάρια για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας στην περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και καθιστά τη χώρα μας μια από τις πλέον ασφαλείς ενεργειακά χώρες για τον ερχόμενο χειμώνα.

Εκτός έδρας

Παράλληλα, η Κυβέρνηση επιμένει και θα εντείνει τις δράσεις της σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η συζήτηση πάνω στην πρόταση που είχε καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 9 Μαρτίου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο, αυτήν τη στιγμή όχι μόνο συζητείται στις Βρυξέλλες, αλλά ήδη 15 κράτη-μέλη τη στηρίζουν και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είναι δε ξεκάθαρο ότι έχει ανοίξει και έντονη πολιτική κόντρα στην Ευρώπη γι αυτό το θέμα, με τη Γερμανία –κυρίως- αλλά και δορυφόρους της να δέχονται προειδοποιητικές διπλωματικές βολές…

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι την περασμένη Παρασκευή στην έκτακτη συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υιοθέτησε ανάμεσα στα άλλα το ελληνικό μοντέλο ανάκτησης των  υπερεσόδων  των παραγωγών ενέργειας. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υπολογίζει ότι μέσω αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα έχει ήδη συγκεντρώσει 2,6 δισ. ευρώ από τις 7 Ιουλίου 2022.

Ο τουρκικός…χαβάς

Το άλλο κρίσιμο πεδίο στο οποίο δοκιμάζεται και θα συνεχίζει να δοκιμάζεται, όχι πλέον η Κυβέρνηση, αλλά η χώρα είναι τα ελληνοτουρκικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι ότι η Τουρκική ηγεσία –τόσο ο Πρόεδρος, όσο και επιφανείς πολιτικοί παράγοντες της γειτονικής χώρας- έχουν περάσει στο…τρίτο επίπεδο αμφισβήτησης: πρώτα ήταν η ρητορική- δια των προκλητικών δηλώσεων, ακολούθησε η επιχειρησιακή-με τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις. Και τώρα επιχειρείται η διπλωματική αμφισβήτηση με στόχο να συρθεί η Ελλάδα είτε σε έναν άνευ όρων και ορίων διάλογο, είτε σε μια διεθνή συνάντηση στην οποία θα συζητηθούν…όλα!

Η Ελληνική θέση όμως είναι ξεκάθαρη καθώς δεν υπάρχουν πολλά ούτε να ειπωθούν, ούτε να συζητηθούν καθώς απέναντι στα «όλα» που ζητάει η Τουρκία, αντιτάσσεται «η μια και μοναδική εκκρεμότητα» που έχουμε με τους γείτονες και είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Δικαίωση

 Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασαν από περιόδους έντονης αμφισβήτησης τεσσάρων βασικών επιλογών τους:

  • Των αμυντικών συμφωνιών
  • Των εξοπλιστικών προγραμμάτων
  • Της διπλής στρατηγικής απόφασης: αφενός να παραμείνει, η Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή γραμμή, αφετέρου να προσέλθει ο Ερντογάν στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.

Όπως φαίνεται όμως, οι επιλογές αυτές δικαιώθηκαν. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι ΗΠΑ –προφανώς και για δικούς τους λόγους, που αυτήν τη στιγμή εξυπηρετούνται- η Γαλλία, αλλά και η ΕΕ, να βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας προκαλώντας εκνευρισμό στον Τούρκο Πρόεδρο.

Η δε δημόσια εμφάνισή του στη γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν σαν…παραγγελία από την Ελληνική πλευρά, καθώς διαπίστωσαν όλοι οι διπλωμάτες –τουλάχιστον- ένα ύφος που απάδει της διπλωματίας και των κανόνων διεθνούς πολιτικού διαλόγου…

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία σε δημόσιες παρεμβάσεις του στέλνει μηνύματα αποφασιστικότητας από τη μια και από την άλλη προσήλωσης στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα δεν παραλείπει να απευθύνεται στον Τουρκικό λαό σημειώνοντας δεν είναι αντίπαλοι και να μην ανακαλύπτουν …κάποιοι εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν.

Ραντεβού στην Πράγα

Γι αυτό στην Κυβέρνηση, θεωρούν κρίσιμη την άτυπη σύνοδο της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στην Πράγα:

  • Πρώτον: για να διαπιστωθεί αν θα παραστεί ο Τούρκος Πρόεδρος. Η Ελλάδα όχι μόνο θέλει, αλλά επιθυμεί σφόδρα την παρουσία Ερντογάν στην Πράγα, καθώς το σκηνικό δεν θα είναι ευνοϊκό για τον ίδιο, τόσο λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής του έναντι τη Ελλάδας, όσο και της αντισυμμαχικής συμπεριφοράς του στο θέμα της Ρωσικής εισβολής. Αυτά τα γνωρίζει η Άγκυρα, όπως ξέρει ότι θα ζητηθούν καθαρές απαντήσεις και για τα δυο θέματα. Εξ αυτών των λόγων –και μέχρι αυτήν την ώρα- επισήμως δεν έχει οριστικοποιηθεί η παρουσία Ερντογάν, αν και οι πληροφορίες αργά το βράδυ του Σαββάτου ανέφεραν ότι η πλάστιγγα έγερνα προς το «ναι».
  • Δεύτερον: ασχέτως της παρουσίας ή μη Ερντογάν, η απόφαση είναι ειλημμένη και ο Πρωθυπουργός θα θέσει σε όλες τις συναντήσεις του το ζήτημα της Τουρκίας. Όχι ως διμερή διένεξη, αλλά ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως εξόχως σοβαρή περίπτωση αναθεωρητικής τακτικής, όπως της Ρωσίας

Τόσο το ζήτημα της ενέργειας-ακρίβειας, όσο και τα ελληνοτουρκικά, όλοι ξέρουν στην Κυβέρνηση ότι δεν είναι…σπρίντ, αλλά μαραθώνιος υπό συνθήκες σπρίντ. Και απαιτούν χειρισμούς τέτοιους που να αποδώσουν, πρωτίστως, Εθνικά και κοινωνικά οφέλη…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play