Κόσμος

ΟΗΕ: Ρωσικό βέτο στο ψήφισμα καταδίκης της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών

Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία. Οι υπόλοιπες δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ

Απορρίφθηκε το ψήφισμα που προωθούσαν οι ΗΠΑ και η Αλβανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο καταδίκαζαν την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα έκανε χρήση του βέτο.

Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία. Οι υπόλοιπες δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ.

Το κείμενο, που είχε συνταχθεί πριν από την υπογραφή της ενσωμάτωσης τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας στη Ρωσία, καταδίκαζε τα «παράνομα δημοψηφίσματα» τα οποία «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για μια τροποποίηση του καθεστώτος αυτών των περιοχών» ούτε για την «ψευδοπροσάρτησή τους» στη Ρωσία. Καλούσε επίσης τη Μόσχα «να σταματήσει αμέσως» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και να αποσύρει «πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της» από τη χώρα αυτή.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος σήκωσε το χέρι του για να δώσει τη μοναδική ψήφο κατά του ψηφίσματος, υποστήριξε ότι οι περιοχές, όπου η Μόσχα έχει καταλάβει εδάφη με τη βία και όπου οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται, επέλεξαν να είναι μέρος της Ρωσίας. Το Κίεβο και οι δυτικοί ηγέτες κατήγγειλαν τα δημοψηφίσματα ως απάτη.

“Δεν θα υπάρξει επιστροφή, αν επιχειρηθεί αν επιβληθεί το σημερινό σχέδιο ψηφίσματος”, είπε ο Νεμπένζια.

Η Κίνα, η οποία έδωσε στη Ρωσία διπλωματική κάλυψη από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, απείχε από το ψήφισμα, αλλά εξέφρασε ανησυχίες για «μια παρατεταμένη και διευρυμένη κρίση» στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν υποστήριξε ότι ενώ «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών θα πρέπει να διαφυλαχθούν», οι «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια» των χωρών θα πρέπει επίσης να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι η Ουάσιγκτον προσβλέπει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η πλειοψηφία της οποίας ψήφισε για να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, εάν το ψήφισμα αποτύχει.

«Εάν η Ρωσία εμποδίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκπληρώσει τις ευθύνες του, θα ζητήσουμε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου κάθε χώρα έχει δικαίωμα ψήφου, να καταστήσει σαφές ότι είναι απαράδεκτο να επανασχεδιάζονται τα σύνορα με τη βία», είπε ο Μπλίνκεν.