Το…ΑΕΠ της ΝΔ!

Το…ΑΕΠ της ΝΔ!

Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι στην πορεία προς τις κάλπες, η κυβέρνηση θα κινηθεί σε τρείς άξονες και θα την απασχολήσουν άλλα τόσα ζητήματα.

Αν και ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ συμπυκνωμένος και κρύβει, πάντα, εκπλήξεις, τα δεδομένα στην πορεία προς τις εκλογές της Άνοιξης φαντάζουν αποκρυσταλλωμένα. Τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή. Διότι, και στην Κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το επόμενο οκτάμηνο μπορεί να κρύβει εκπλήξεις και ανατροπές.

Το καθαρό πολιτικό πεδίο

Τούτη τη στιγμή όμως ο ορίζοντας δείχνει καθαρός: το εκλογικό σύστημα δεδομένο, ο χρόνος των εκλογών -περίπου- ξεκάθαρος, τα βασικά διλήμματα έχουν τεθεί, το τι πρέπει να γίνει, επίσης, είναι σαφές. Τέλος, ακόμη και οι νάρκες που μπορεί να  βρεθούν στο κυβερνητικό διάβα, γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα προέρχονται είτε από τον τομέα της ενέργειας/ακρίβειας, είτε από τα Εθνικά, ιδίως δε τα ελληνοτουρκικά. Και γι’ αυτό τα δυο αυτά ζητήματα αποτελούν και θα αποτελέσουν τα σημεία που θα επικεντρώσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους τα κυβερνητικά στελέχη.

Από την άλλη, υπάρχει κι ένα τρίτο πεδίο, στο οποίο η ΝΔ θεωρεί ότι υπερέχει και θα επενδύσει υιοθετώντας περισσότερο επιθετική στρατηγική. Όχι σε επίπεδο ρητορείας, αλλά καθημερινής δράσης. Πρόκειται για το «πολιτικό πεδίο».

Πολιτική «έφοδος»

Η 48η επέτειος από την Ίδρυση της ΝΔ, την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου, θα αποτελέσει την… καλή «θρυαλλίδα» που θα ενεργοποιήσει τον κομματικό και πολιτικό μηχανισμό. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το πρωί εκείνης της ημέρας -γύρω στις 11.00- προγραμματίζεται συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ενώ το απόγευμα -σε μια εκδήλωση με περισσότερο εορταστικό-πανηγυρικό χαρακτήρα- στελέχη, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και βουλευτές, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα…πουν τα «Χρόνια Πολλά» στην παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974 και θα δώσουν…όρκο νίκης.

Επειδή όμως, ούτε με ευχές, ούτε με όρκους επιτυγχάνονται οι εκλογικές νίκες στη ΝΔ θα σημάνει ταυτόχρονα και η καμπάνα της εντατικοποίησης των περιοδειών και των κομματικών εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα.

Το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ θα στηριχθεί στο τρίπτυχο: Απολογισμός-Επιλογές-Προοπτική. Στη ΝΔ θεωρούν ότι αυτό το γαλάζιο…ΑΕΠ θα μπορέσει στις κάλπες να αποδειχθεί αρκετά αυξημένο!

Απολογισμός

Ο «απολογισμός» της κυβερνητικής θητείας, θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι πολύ θετικός με δεδομένες τις αλλεπάλληλες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα από τον Ιούλιο του 2019, αλλά και με βάση τους σκληρούς δείκτες της οικονομίας.  Το αφήγημα της ΝΔ θα στηριχθεί στο γεγονός ότι αυτή η βελτίωση πολλαπλασίασε τα οικονομικά οφέλη και έδωσε τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να παρέμβει στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις τόσο στην περίοδο της πανδημίας, όσο και της ενεργειακής κρίσης.

Στον «απολογισμό» της κυβέρνησης σημαντικό βάρος θα δοθεί και στην αναβάθμιση του ρόλου και της διπλωματικής θέσης της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια, τόσο με σύναψη συμμαχιών, όσο και με την υπογραφή αμυντικών συμφωνιών. Η ενίσχυση τόσο της διπλωματικής θέσης της Ελλάδας, όσο και της αποτρεπτικής ισχύος της, θα αποτελέσουν το «πετράδι» του  κυβερνητικού αφηγήματος.

Επιλογές

Με βάση αυτόν τον απολογισμό, η ΝΔ θα «περάσει» στο δεύτερο επίπεδο: τις «επιλογές». Εκεί η σύγκριση θα γίνει τόσο ανάμεσα στα κυβερνητικά πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όσο και στη μετωπική σύγκριση Μητσοτάκη-Τσίπρα. Όχι μόνο οι δημοσκοπήσεις, αλλά τα αποτελέσματα των δυο περιόδων, πιστεύουν στη ΝΔ ότι αποτελούν προνομιακό πεδίο.

Άλλωστε, όπως λένε στη ΝΔ, αφού ξεπέρασαν το σκόπελο της εξαιρετικά δύσκολης περιόδου την Άνοιξη του 2022, κι αφού ο νέος παράγοντας στο πολιτικό «παίγνιο» -οι υποκλοπές- δείχνει ν’ αφήνει παγερά αδιάφορους τους Πολίτες, τότε η σύγκριση μπορεί να βγει θετική. Και μάλιστα, αφήνοντας περιθώρια για να… ευδοκιμήσει το σενάριο της αυτοδυναμίας το οποίο το προσεχές διάστημα θα τεθεί με πολύ πιο έντονο τρόπο από τη ΝΔ. Το επιχείρημα από τη ΝΔ θα είναι διπλό: και η αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης (σε σύγκριση με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ), αλλά και τα σοβαρά ζητήματα που θα απαιτούν σχέδιο, προτάσεις και λύσεις.

Προοπτική

Μ αυτόν τον τρόπο, φθάνουμε στο τρίτο επίπεδο: την «προοπτική». Έχοντας προηγηθεί ο απολογισμός, και αφού παρουσιαστούν οι δυο επιλογές/προτάσεις εξουσίας που θα διατυπωθούν, οι Πολίτες θα κληθούν να δουν τις προοπτικές που ανοίγονται: για τη χώρα και για τους ίδιους.

Ο Πρωθυπουργός, αλλά και η ΝΔ, έχουν αποφασίσει προεκλογικά να πουν όλη την αλήθεια στους Πολίτες, τόσο για τις δικές τους προτάσεις, όσο και για τα προβλήματα που κρύβονται στις προτάσεις των πολιτικών του αντιπάλων. Την ίδια ώρα όμως θα τεθούν με ξεκάθαρο τρόπο στους Πολίτες οι προοπτικές, οι κίνδυνοι, τα ρίσκα που κρύβει κάθε δρόμος.

Σε κάθε περίπτωση, στη ΝΔ έχουν συνειδητοποιήσει ότι δυο είναι οι κρίσιμοι παράμετροι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, ιδίως στη δεύτερη κάλπη: η μαζικότητα και το μήνυμα της πρώτης κάλπης (της απλής αναλογικής) και το κατά πόσο θα πεισθούν οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή δηλώνου αναποφάσιστοι…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play