Κόσμος

Ευρώπη: Δεν αναγνωρίζει τις προσαρτημένες περιοχές

Αυτή η διακήρυξη ήρθε τρεις ημέρες μετά το τέλος των δημοψηφισμάτων, που διοργανώθηκαν σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές και τα οποία ολοκληρώθηκαν με βορειοκορεατικού τύπου ποσοστά.

Στην άμεση και ηχηρή αρνητική τοποθέτηση των πολιτικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκρούει η υπογραφή της προσχώρησης ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα.

Πιο πριν, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισημοποίησε την προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας με δημοψήφισμα, στο όνομα του «δικαιώματος στην αυτοδιάθεση των λαών».

Αυτή η διακήρυξη ήρθε τρεις ημέρες μετά το τέλος των δημοψηφισμάτων, που διοργανώθηκαν σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές και τα οποία ολοκληρώθηκαν με βορειοκορεατικού τύπου ποσοστά.

«Οι κάτοικοι του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται για πάντα πολίτες μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Β. Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι πληθυσμοί ψήφισαν  για «ένα κοινό μέλλον».

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αντέδρασαν άμεσα, ανοίγοντας, εύλογα, έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τη Μόσχα και το δικτατορικό καθεστώς Πούτιν.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της ΕΕ απορρίπτουν και καταδικάζουν την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, με βάση όσα αναφέρουν οι 27 σε ανακοίνωσή τους, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια.

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα δημοψηφίσματα που διοργάνωσε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή τη νέα παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτήν την παράνομη προσάρτηση», υποστηρίζεται στη δήλωση.

«Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες (…). Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ είναι Ουκρανία», προσθέτουν οι 27 πολιτικοί ηγέτες. «Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση», συνεχίζουν στο ίδιο κείμενο και συμπληρώνουν: «Υπονομεύοντας σκόπιμα τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και παραβιάζοντας κατάφωρα τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια».

Περαιτέρω, οι ηγέτες της ΕΕ αναγνωρίζουν και επιβεβαιώνουν  το δικαίωμα της Ουκρανίας να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επιθετικότητας για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της και να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της .

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες δεν αρκούνται, ωστόσο, στην καταδίκη της κίνησης αυτής του Κρεμλίνου. Προχωρούν παραπέρα και τονίζουν ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει αταλάντευτα στην Ουκρανία οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και χρηματοοικονομική υποστήριξη, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.