«Η Ευρώπη είναι προς το παρόν ο μεγάλος χαμένος των γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Η ενεργειακή κρίση είναι διεθνής, η Ελλάδα όμως πληρώνει το βαρύτερο τίμημα στην Ευρώπη» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/στ «Real Fm 97.8». Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ο πληθωρισμός παραμένει σταθερά 3 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον, σύμφωνα με την Eurostat, η χώρα μας είχε το 2021 την υψηλότερη αύξηση ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις και την 3η υψηλότερη στα νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενώ για το 2022, ο ενεργειακός πληθωρισμός ανέρχεται σε 62% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 38%».
Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κρύβεται πίσω από την Ευρώπη και δεν προχωρά στη λήψη αναγκαίων μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Όπως έκανε η Γαλλία με την επιβολή ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στις εταιρείες ενέργειας, αλλά και η Ισπανία και η Πορτογαλία με την αποσύνδεση του ενεργειακού κόστους από το πανάκριβο φυσικό αέριο». «Η ΔΕΗ σέρνει τον χορό της κερδοσκοπίας με αυξήσεις στα τιμολόγια μεγαλύτερες και από αυτές των ιδιωτών παρόχων», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης και υπενθύμισε ότι «η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6% από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκε ουσιαστικά από τις αυξήσεις που έκανε η κυβέρνηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, πολύ πριν την ενεργειακή κρίση».
«Τα 10 δισ. των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος, είναι χρήματα των ελλήνων φορολογούμενων που καταλήγουν ουσιαστικά στους παρόχους ενέργειας» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης και στηλίτευσε το γεγονός ότι «η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην φορολόγηση του 90% των υπερκερδών τους όπως είχε εξαγγείλει, αλλά εφαρμόζει έναν στρεβλό μηχανισμό πλασματικής φορολόγησης».
«Αντί το κράτος να παρέμβει αποφασιστικά με την επιβολή πλαφόν στην χονδρική και λιανική τιμή του ρεύματος, με μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και σταθερά συμβόλαια στην αγορά ενέργειας, επιμένει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης και τόνισε: «Όλες οι παρεμβάσεις που έχουμε προτείνει εδώ και τόσους μήνες είναι απολύτως απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε μία κρίση που ήρθε για να μείνει και επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας».
«Είμαστε υπέρ των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία αλλά η χώρα έχει ξεκάθαρες «κόκκινες γραμμές», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Όσο η ρητορική επιθετικότητα του κ. Ερντογάν εντείνεται, πρέπει επιτέλους οι σύμμαχοι μας να κληθούν, από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν την λογική των ίσων αποστάσεων».