Ακυρώθηκε το δείπνο που θα παρέθετε απόψε το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Κομισιόν βρισκόταν στην Ελλάδα για να απευθύνει ομιλία στο διεθνές συνέδριο Athens Democracy Forum που φέτος κλείνει δέκα χρόνια και διοργανώνεται από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times και με τίτλο «Δέκα χρόνια Δημοκρατίας και τώρα τι;». Προς τιμήν της Φον ντερ Λάιεν είχε προγραμματισθεί δείπνο που θα παρέθετε ο πρωθυπουργός στις 21:15, ωστόσο η πρόεδρος της Κομισιόν αναχώρησε εσπευσμένα για τις Βρυξέλλες.

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για την αναχώρηση της προέδρου της Κομισιόν για τις Βρυξέλλες, εκτιμάται ότι σχετίζεται με το αλαλούμ που σημειώνεται στους κόλπους της ΕΕ σχετικά με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Την ώρα που η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία, οι «27» χώρες-μέλη απορρίπτουν αυτήν την πρόταση και αντ’ αυτού.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στη Σόφια.

Το “όχι” της Φον ντερ Λαιεν για πλαφόν

Σύμφωνα με άρθρο του Politico η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ντίτε Γιουλ – Γιόργκενσεν μετέφερε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες το σχέδιο για προτάσεις κοινών αγορών και όχι για επιβολή πλαφόν, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Αύριο Παρασκευή (30/9) αναμένεται η κρίσιμη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας.

Ποια η πρόταση 15 κρατών

Στην επιστολή με αποδέκτη την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, οι 15 υπογράφοντες υπουργοί από Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία, ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση που θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απέστειλε επιστολή στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, και την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον, στην οποία κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.