Τοίχο ορθώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη ρητορική επιθετικότητα που εκτόξευσε χθες βράδυ εναντίον της Ελλάδας και της Ουάσιγκτον ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε χθες βράδυ μια νέα, «δίδυμη» ρητορική επίθεση εναντίον της Αθήνας και των ΗΠΑ.
Με παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατέστη σαφές ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις τόνισε εμφατικά ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Νεντ Πράις ανέφερε, απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις πως «θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις (της Ελλάδας και της Τουρκίας) όσον αφορά οποιαδήποτε ανάπτυξη του δικού τους αμυντικού εξοπλισμού. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε εμείς. Γενικότερα, και πιστεύω ότι το είπα και τις προάλλες, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ – την Τουρκία και την Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση – να εργαστούν από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις εντάσεις. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά (του Αιγαίου) δεν αμφισβητείται».
Η ιδιαίτερη σημασία της δήλωσης του Νεντ Πράις
Η δήλωση αυτή του εκπροσώπου του Νεντ Πράις είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, αφού υπενθυμίζει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου Πελάγους και, ταυτόχρονα, την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ και για την Τουρκία.
Με αυτόν τον τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν στο να τερματίσουν τους πιθανούς σχεδιασμούς που κρύβονται πίσω από τις «δίδυμες απειλές» της Άγκυρας, η οποία στράφηκε και εναντίον της Αθήνας και εναντίον της Ουάσιγκτον.
Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν κινήθηκε χθες κατά της Ελλάδας και της Αμερικής, υποστηρίζοντας πως δεν θα μείνει αναπάντητο το γεγονός ότι εξοπλίζονται τα νησιά στο Αιγαίο και ζήτησε να αποστρατιωτικοποιηθούν αμέσως.
Έτσι, εκτός από τη συνήθη επιθετική ανθελληνική ρητορεία, η Τουρκία έβαλε στο «κάδρο» και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Έχουμε σχεδόν 40.000 στρατιώτες εκεί. Εκτός από αυτό, λαμβάνουμε επίσης μέτρα σε αυτά τα ζητήματα των όπλων, των εργαλείων και του εξοπλισμού. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο. Στα νησιά, που θα έπρεπε να είναι άοπλα, οι ΗΠΑ δεν ακούν τη Λωζάννη και παίρνουν τέτοια μέτρα».
Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η Τουρκία προχωρά στη συνάρθρωση των δύο επιθετικών και προκλητικών ρητορικών σχημάτων, ανθελληνικών και αντιαμερικανικών.
Αυτός ο συνδυασμός των δύο στοιχείων, ανθελληνικού και αντιαμερικανικού, προμηνύουν ότι οι ΗΠΑ προλειαίνουν το έδαφος για μία «θερμότερη» κατάσταση στην περιοχή, αφού αποτελεί πάγια τακτική όσων απεργάζονται «θερμές» κινήσεις να στρέφονται όχι μόνον εναντίον της εκάστοτε Χώρας (εν προκειμένω: της Ελλάδας), αλλά κα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.
Από την άποψη αυτή, η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκτά μια ιδιαίτερη, μια ξεχωριστή σημασία για τα εθνικά δίκαια της πατρίδας μας.