Οι πρόσφατες δυσλειτουργίες που καταγράφηκαν στη ροή του φυσικού αερίου μέσα από τους αγωγούς Nordstream 1 και Nordstream 2, φαίνεται ότι σηματοδοτούν την άρση κάθε διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ρωσία, παρά τις αντίθετες παραινέσεις και εισηγήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ένταση στις σχέσεις της Μόσχας με την Ένωση έχει τορπιλιστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις, όσο ποτέ στο παρελθόν, από την έναρξη του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας στα τέλη Φεβρουαρίου.
Αρκετοί δημοσιογράφοι και αναλυτές περίμεναν ότι, παρά τα προβλήματα στη ροή του φυσικού αερίου, η ΕΕ θα επεδείκνυε μία λιγότερη σκληρή στάση, την οποία εμμέσως στιγμάτισε, με τον τρόπο της, η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που μίλησε, με αφορμή πρόσφατη απειλή του Β. Πούτιν, για την ανάγκη μιας «σοφίας που βοηθάει να μείνει χώρος για ελιγμούς».
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε την δυναμική απάντηση στο ενεργειακό θρίλερ, που διαδραματίζεται τις τελευταίες δύο ημέρες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στους Είκοσι Επτά να περιορίσουν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου και να προσθέσουν νέους περιορισμούς στο εμπόριο με τη Ρωσία. Αυτά τα νέα μέτρα πρέπει ακόμη να εγκριθούν ομόφωνα από τα κράτη μέλη για να εγκριθούν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη συμφωνήσει να απαγορεύσει την αγορά ρωσικού πετρελαίου και τη θαλάσσια αποστολή του από τις 5 Δεκεμβρίου, υπενθύμισε η φον ντερ Λάιεν.
«Αλλά γνωρίζουμε ότι ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να χρειάζονται ορισμένες προμήθειες ρωσικού πετρελαίου, σε χαμηλές τιμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η G7 έχει αποδεχθεί την αρχή της θέσπισης ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου για τρίτες χώρες», πρόσθεσε.
«Αυτό το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου θα βοηθήσει στη μείωση του εισοδήματος της Ρωσίας από τη μια πλευρά και στη διατήρηση της σταθερότητας της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας από την άλλη», επέμεινε.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, δεν προσπαθεί να οικοδομήσει γέφυρες με το ευρωενωσιακό οικοδόμημα.
Απεναντίας, σηκώνει το «γάντι» και προσφεύγει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία ζήτησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, αφού κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να κρίνει εάν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την δολιοφθορά, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διπλωματία. «Η Ρωσία σκοπεύει να συγκαλέσει επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο των προκλήσεων σχετικά με τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2», δήλωσε η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα,
Την Παρασκευή, θα συζητηθεί το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη, όπως το ζήτησε η Ρωσική Ομοσπονδία, κίνηση που δίνει νέες διαστάσεις στο θέμα, βαθαίνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, πριν καν ξεκινήσει ο χειμώνας.