Πολιτική

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 8,3% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα συνολικά 8,3% έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα συνολικά 8,3% έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Interview. Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Politic, δείχνει πως αυξάνεται κατά 0,1% η διαφορά μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος από την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά και τις εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Τα ποσοστά της δημοσκόπησης της Interview

  • Νέα Δημοκρατία 32,3% (από 32,1%)
  • ΣΥΡΙΖΑ 24% (από 23,9%)
  • ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 10,6% (από 11,5%)
  • ΚΚΕ 6,1% (από 5,1%)
  • Ελληνική Λύση 5,1% (από 5,4%)
  • ΜέΡΑ25 3,6% (από 3,5%)
  • Εθνική Δημιουργία 1,7%
  • Έλληνες για την Πατρίδα 1,2%
  • Αναποφάσιστοι το 7,4% του Σώματος

Ποιος κέρδισε τη μάχη της ΔΕΘ

Μετά τις εξαγγελίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε έδαφος για τον τίτλο του «πιο κατάλληλου πρωθυπουργού», έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με σχεδόν διπλάσια διαφορά.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός συγκέντρωσε το 47%, δύο μονάδες πάνω από την τελευταία δημοσκόπηση της Interview, ενώ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάστηκε ενισχυμένος κατά δύο μονάδες, με 27%.

«Φίλοι μας οι Τούρκοι», λένε 7 στους 10 Έλληνες

Με φόντο το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στους Τούρκους πολίτες από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών ότι η Ελλάδα δεν είναι εχθρός της Τουρκίας, το ερώτημα της δημοσκόπησης έχει ιδιαίτερη σημασία: «Οι Τούρκοι είναι φίλοι ή εχθροί;».

Το 68% απάντησε ότι ο τουρκικός λαός είναι φίλος Το 19% απάντησε ότι είναι εχθροί Το 13% δεν απάντησε

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Τούρκοι, καθώς σε αντίστοιχη ερώτηση που τέθηκε σε δημοσκόπηση στη γείτονα χώρα από την εταιρεία Metropoll, το 64% των Τούρκων θεωρεί τους Έλληνες φίλους και όχι εχθρούς.

«Όχι» στις επιδοτήσεις -«Ναι» στη μείωση του ΦΠΑ

Επιπλέον, ενδιαφέρον είναι το ότι 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τον ΦΠΑ για να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές και τις πληθωριστικές τάσεις. Αντίθετα, μόνο το 9% τάσσεται υπέρ της επιδοματικής πολιτικής (πάσο καυσίμων, πάσο ρεύματος κ.λπ.) ως λύση για τον πληθωρισμό.