Στους 66.000 ανέρχεται ως τώρα ο συνολικός αριθμός των Ρώσων, οι οποίοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη τους και να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής «Frontex» δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τον αριθμό των ατόμων ρωσικής υπηκοότητας, τα οποία έχουν περάσει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το χρονικό διάστημα 19 – 25 Σεπτεμβρίου.
Ο συνολικός αριθμός ήταν 66.000, που σημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, μια αύξηση της τάξης του 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, 66.000 Ρώσοι διέσχισαν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 19 και 25 Σεπτεμβρίου 2022. Ως συχνότερα σημεία διέλευσης είναι τα σύνορα μεταξύ της Ρωσίας και της Εσθονίας και μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Φινλανδίας, με βάση όσα εξηγεί η υπηρεσία σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε σήμερα.
«Μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης της Ρωσίας, τα γειτονικά κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν δει αύξηση στον αριθμό των συνοριακών διελεύσεων. Την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 66.000 Ρώσοι πολίτες εισήλθαν στην ΕΕ, ποσοστό άνω του 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε στη δήλωσή της. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, 30.000 Ρώσοι πολίτες έφτασαν στη Φινλανδία».
Επιπλέον, η Frontex είναι πεπεισμένη ότι οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων είναι πιθανόν να αυξηθούν εάν η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα σε πιθανούς στρατεύσιμους.
Στις 19 Σεπτεμβρίου, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία επέβαλαν περιορισμούς στην είσοδο Ρώσων πολιτών που ταξιδεύουν αποκλειστικά για τουριστικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς. Παρόμοιοι περιορισμοί εξετάζονται επίσης και στην Φινλανδία.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περισσότεροι από 1.303.000 Ρώσοι πολίτες έχουν εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω
των χερσαίων συνόρων της. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 1.273.000 Ρώσοι πολίτες επέστρεψαν στη Ρωσία μέσω των χερσαίων συνόρων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειωτέον ότι αυτά τα στοιχεία δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τα μη ευρωπαϊκά σύνορα, όπως αυτά της Γεωργίας ή της Τουρκίας, από όπου πολλοί Ρώσοι προσπάθησαν να περάσουν.