Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν την Παρασκευή θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Όπως ανέφεραν οι εν λόγο πηγές, το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής συνόδου κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν.
Η τελευταία Ευρωμεσογειακή Σύνοδος Κορυφής, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Μεσογείου, ευρωπαϊκών και μη, είχε γίνει το 2015 στην Ισπανία, ενώ η τελευταία σύνοδος κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ της νότιας Ευρώπης είχε φιλοξενηθεί πέρσι στην Αθήνα.
Ακάρ: Η Ελλάδα ξεκάθαρο παράδειγμα κακής γειτονίας
Σε νέα επίθεση εναντίον της χώρας μας προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι αυξάνει την ένταση και κάνοντας λόγο για «παράδειγμα κακής γειτονίας». Στις νέες ανυπόστατες κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως ένα κακό γείτονα, τονίζοντας παράλληλα, ότι συνεχίζουν με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική και συνεχίζει επίσης την επεκτατική και επιθετική πολιτική».
Στη συνέχεια ο Χουλουσί Ακάρ έριξε τις ευθύνες στην Αθήνα λέγοντας ότι είναι εκείνη που αυξάνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά, κατηγορώντας την για θράσος και συμπληρώνοντας «αυτό είναι υποκρισία, είναι διπρόσωπη στάση. Αυτός ο κακός γείτονας που με κάθε ευκαιρία μας κατηγορεί στους αλλους τηρεί εχθρική στάση απέναντι μας».
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Ακάρ συνέχισε λέγοντας: «Βάζουν στην άκρη τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων και συσσωρεύουν όπλα στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Με την πρόκληση κάποιων και δυστυχώς με τη συνεννόηση της ΕΕ, ανέλαβε τον ρόλο ενός κακομαθημένου παιδιού, τροφοδότησε την αστάθεια στην περιοχή με πρωτόγνωρες, παράλογες και υπερβολικές απαιτήσεις και πρακτικές και σπατάλησε τους πόρους των δικών της ανθρώπων σε μια μάταιη προσπάθεια. Να πάρουμε τα όπλα μόνο και μόνο από ανησυχία για το πολιτικό τους μέλλον μέλλον».