Κόσμος

Νόμος Πούτιν: Τι ακριβώς προβλέπει

Οι τροπολογίες προβλέπουν φυλάκιση έως και 10 ετών για στρατιώτες που παραδίδονται ή αρνούνται να πολεμήσουν κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου που αυξάνει τις ποινές σε περιπτώσεις λιποταξίας. Ο δικτάτορας του Κρεμλίνου υπέγραψε επίσης νόμο που διευκολύνει την πρόσβαση στη ρωσική υπηκοότητα για τους αλλοδαπούς που κατατάσσονται στο στρατό,

Οι τροπολογίες προβλέπουν φυλάκιση έως και 10 ετών για στρατιώτες που παραδίδονται ή αρνούνται να πολεμήσουν κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης.

Αυτές οι τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκαν από τη Βουλή αυτή την εβδομάδα, δημοσιεύτηκαν στη νομική πύλη της κυβέρνησης και, συνεπώς, είναι ήδη σε ισχύ.

Τιμωρούνται και οι πράξεις λεηλασίας

Συγκεκριμένα, προβλέπουν ποινές φυλάκισης έως και 10 έτη για στρατιώτες που εγκαταλείπουν, παραδίδονται «χωρίς εξουσιοδότηση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή δεν υπακούν στις εντολές κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης.

Επιπλέον, οι λεηλασίες εκ μέρους Ρώσων στρατιωτών τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης έως και 15 έτη,

Η μη εξουσιοδοτημένη εγκατάλειψη μονάδας κατά την περίοδο της επιστράτευσης και του στρατιωτικού νόμου θα τιμωρείται αυστηρότερα από ό,τι σε μη εμπόλεμες περιόδους. Έτσι, εάν μια τέτοια απουσία στη μονάδα διαρκεί από δύο έως 10 ημέρες, θα έχει ως συνέπεια φυλάκιση έως και 5 έτη. Εάν πρόκειται για 10 ημέρες ως ένα μήνα, η φυλάκιση τα φθάνει έως και τα 7 χρόνια, ενώ, εάν πρόκειται για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα,  η προβλεπόμενη κάθειρξη κινείται από 5 έως 10 χρόνια.

Αυτές οι νομοθετικές αλλαγές έρχονται τη στιγμή που η Ρωσία διέταξε τη μερική επιστράτευση, η οποία αφορά περίπου 300.000 άνδρες.

Η απόφαση μερικής επιστράτευσης προκάλεσε αισθήματα ανησυχίας σε πολλούς Ρώσους, οι οποίοι σπεύδουν να εγκαταλείψουν τη Χώρα.

Σε μια εποχή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε μέσο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να συμμετάσχουν στο μέτωπο στην Ουκρανία, ο Πούτιν υπέγραψε επίσης νόμο που διευκολύνει την πρόσβαση στη ρωσική υπηκοότητα για τους ξένους που κατατάσσονται στο στρατό. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, ο οποίος δημοσιεύεται επίσης στη νομική πύλη της κυβέρνησης, οι αλλοδαποί που κατατάσσονται στο στρατό για περίοδο τουλάχιστον ενός έτους θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την ιθαγένεια, χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογήσουν τα πέντε χρόνια διαμονής στη ρωσική επικράτεια που απαιτείται συνήθως.

Το μέτρο αυτό φαίνεται να απευθύνεται κυρίως σε μετανάστες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, οι οποίοι αναλαμβάνουν τις πιο επίπονες δουλειές στις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Μόσχα.

Τέλος,  ο νόμος Πούτιν προβλέπει ότι οι πολίτες της εφεδρείας θα υπόκεινται σε ποινική τιμωρία για μη εξουσιοδοτημένη εγκατάλειψη μονάδας ή τόπου υπηρεσίας, καθώς και για παράλειψη έγκαιρης εμφάνισης χωρίς βάσιμο λόγο υπηρεσίας κατά την περίοδο της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης.