Το κάλεσμα του Πούτιν για μερική επιστράτευση – κινητοποίηση σηματοδοτεί κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας. Αυτή η εξέλιξη μάλλον φέρνει σε δυσχερή θέση την Τουρκία, η οποία καλείται να επιλέξει μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Η απόφαση του Πούτιν έρχεται μετά την αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού τις τελευταίες εβδομάδες, καταλαμβάνοντας τμήματα του ανατολικού τμήματος της χώρας και κερδίζοντας νίκες εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων. Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έχει ανακτήσει 8 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα τις τελευταίες έξι ημέρες στην περιοχή του Χαρκόβου.
Τι σημαίνει, λοιπόν, η απόφαση μερικής επιστράτευσης της Ρωσίας, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία και όριζε την εισβολή ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», και θα παρατείνει και θα εντείνει τον πόλεμο;
Μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ινσταμπούλ, ο Δρ. Αλί Σεμίν περιγράφει τη νέα απόφαση ως ένα νέο στάδιο στον πόλεμο και λέει ότι η «μερική επιστράτευση του Πούτιν είναι μια εκδήλωση ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα. Γιατί μια χώρα να κηρύξει μερική επιστράτευση; Γιατί δεν συνέβη πριν; Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό: είτε αισθάνεται και δηλώνει ότι είναι φορεμένη αυτή τη στιγμή ως στρατιωτική δύναμη, ή θέλει να μεταφέρει στρατηγικά τον πόλεμο στη δεύτερη φάση και να τον κάνει έναν ακόμη μεγαλύτερο πόλεμο».
Είναι επίσης αξιοπερίεργο το εάν η συμφωνία για τον διάδρομο των σιτηρών, της οποίας το μέλλον φαίνεται να κινδυνεύει με τις δηλώσεις της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες, θα παραταθεί εάν ο πόλεμος ενταθεί .
Σύμφωνα με τον Σεμίν, ο διάδρομος των σιτηρών προορίζεται να διατηρηθεί, αλλά η Ρωσία έχει κάποια δικαιολογία στην αντίδρασή της λέγοντας ότι τα σιτηρά δεν πηγαίνουν στην Αφρική. Ο Σεμίν δήλωσε ότι μετά τη λήξη της πρώτης περιόδου της συμφωνίας των 120 ημερών, είναι δυνατό να αναζητηθεί ξανά λύση, υπό όρους και λέγοντας «θα πάει σε αυτές τις χώρες και σε αυτήν την ήπειρο» και σχολίασε: «Νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί παίξει ρόλο ως ουδέτερη και ισορροπημένη χώρα σε αυτό».