Nέα της αγοράς

Πώς οι Νεοζηλανδοί κατάφεραν να γίνουν ο πιο πλούσιος λαός;

Σύμφωνα με το wealth report της Credit Suisse, η Νέα Ζηλανδία είδε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά μέσο όρο στην περιουσία ενός ενηλίκου, με το ποσό να αυξάνεται από τα 114.000 αμερικανικά δολάρια το 2020 στα 472.153 δολάρια το 2021 (αύξηση της τάξης του 32%)

Το πρόβλημα με το να εστιάζει κανείς στους μέσους όρους και τα σύνολα είναι ότι μπορεί να προσπεράσει το χάσμα που διαμορφώνεται μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών, το οποίο και συνεχώς διογκώνεται, δήλωσε ο Eequab. Δεδομένου ότι περίπου τα δύο τρίτα των περιουσιακών στοιχείων των Νεοζηλανδών είναι σε κατοικίες δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο πλούτος που προκύπτει από εκεί εκτοξεύθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, δήλωσε ο Eequab, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ανισότητες ενδέχεται να επιμείνουν.

Σημειώνεται πως η έκθεση της Credit Suisse σχηματίζει μία ευρεία εικόνα της κατανομής του πλούτου στον πλανήτη, δείχνοντας ότι ο αριθμός των ατόμων με τεράστια περιουσία (άνω των 50 εκατ. δολαρίων) έχει διογκωθεί κατά 46.000 το τελευταίο έτος στο επίπεδο ρεκόρ των 218.200 ατόμων το 2021. Ειδικότερα, προκύπτει ότι οι βαθύπλουτοι επωφελήθηκαν από την εκτόξευση των τιμών κατοικιών και των κερδών στα διεθνή χρηματιστήρια